En innovation sprungen ur krisen. Så beskriver Ingvar Eliasson, verksamhetschef för vid klinisk mikrobiologi i Lund, den nya testmetoden som ska kunna påvisa COVID19.
– Den kommer framför allt att innebära att vi får ökad kapacitet att köra stora volymer av prover, men också att vi gör oss oberoende av kommersiella reagens som har blivit en bristvara i världen.
Ska användas på vårdpersonal
Metoden ska användas för att testa vårdpersonal. Förhoppningen är att dessa på så sätt ska kunna återgå till arbetet tidigare, trots symptom som nu tvingar dem att stanna hemma. Patienter kommer däremot fortsätta provtas enligt de gamla rutinerna.
– Vi kommer ha det här som plan b för patienter också, men där har vi en mycket högre tryck på svarstider. Det här är ett volymspår och inte ett snabbspår, säger Ingvar Eliasson som menar att den nya metoden i praktiken är lika säker som den förra.
2000 prov om dagen
Redan i veckan har man börjat provta vårdpersonal i Helsingborg, och planen är att man nu ska öppna upp provtagningsstationer vid alla akutsjukhus. I ett senare skede kan vårdpersonal inom kommunal omsorg också bli aktuell att provtas.
– Vi har riggat det så att vi kan ta ca 2000 prov om dagen, säger Ingvar Eliasson.
Se videoklippet ovan för att se hur det går till när proverna bearbetas och analyseras