Enkäten skickades ut till 7000 slumpvis utvalda Malmöbor, varav lite över hälften har svarat. Av dessa har tre fjärdedelar inte utsatts för någon brottslig handling överhuvudtaget under 2018.
Andelen som oroar sig för att utsättas för något brott har också minskat något sedan året innan. Det gäller dock inte delar av centrala Malmö kring Möllevången och Folkets Park, där har istället invånarnas oro ökat.
– Där säljs mycket narkotika helt öppet, och ibland är det bråk mellan de olika grupperingarna. Människor är rädda att själva hamna i detta. Men risken är i själva verket ganska liten, säger Freddy Nilsson, områdespolis i centrala Malmö.
Stigande oro i Lindängen
Ju närmre våldet kommer, desto mer ökar oron. I Lindängen, i södra Malmö där flera skjutningar ägde rum i somras,rapporterar medborgarna en stigande oro för att utsättas för brott.
– Många är rädda för att gå ut om kvällarna efter skjutningarna. Det har gjort området lugnare, men det är inte odelat positivt. Ju fler vuxna ögon vi har utomhus desto bättre är det, berättar Stefan Wredenmark, poliskommissarie i södra Malmö.
”Oron tas på allvar”
Polischefen i Malmö, Stefan Sinteus, betonar att medborgarnas oro tas på stort allvar.
– Men samtidigt har risken för att utsättas för brott faktiskt minskat något.
Mätningen av Malmöbornas upplevelse av trygghet genomförs årligen sen arton år tillbaka.