Hör i klippet ovan vad Malmöborna tycker om ekonomisk kompensation för vaccinering. Foto: Apelöga/Izabelle Nordfjell/ TT

Ny studie: 200 kronor i belöning skulle få fler att ta vaccinsprutan

Uppdaterad
Publicerad

En belöning på 200 kronor skulle höja vaccinationsgraden i Sverige med fyra procentenheter – det menar ett forskarteam där nationalekonomen Erik Wengström från Lunds universitet ingår.

Tillsammans med forskare från bland annat Köpenhamn, Schweiz och USA har de undersökt 8 286 svenskars inställning till monetär ersättning för att ta vaccinet.

– Vi upptäckte, något förvånande, att vaccinationsgraden steg för alla, oavsett kön, ålder och utbildningsnivå. Resultaten visar också att incitamenten ökar vaccinupptagning även i länder med relativt höga vaccinationsnivåer som Sverige, säger Erik Wengström.

Fyra procentenheter

Deltagarna i studien valdes ut genom onlinepanel med representativt urval när det kommer till kön, ålder och var man bor. Samtliga grupper uppmuntrades att vaccinera sig och fick information om hur man går till väga.

– Efter 30 dagar kontrollerade vi med nationella vaccinationsregistret och kunde se att det var fyra procentenheter högre vaccinationsgrad bland de som erbjöds en betalning på 200 kronor, säger Erik Wengström.

Försök med ekonomiska incitament för vaccination har gjorts runt om i världen.

– Det har mest rullats ut och det är lite av problemet, man har saknat en kontrollgrupp och har inte med säkerhet kunnat säga att det finns någon effekt. Det här är den första studien som gjorts på ett kontrollerat sätt.

”En vinst för samhället”

SVT Nyheter har pratat med flera Malmöbor för att ta reda på vad de tycker om möjligheten att få ekonomisk kompensation för vaccinering.

– Ur samhällets synpunkt kan jag se vinster med att göra det eftersom vi måste ha en hög vaccinationsprocent hos befolkningen, sen kan man diskutera etiska aspekter, säger Åke Svensson.

Malmöbon Stina Bengtsson tror inte att ekonomiska incitament är lösningen för att öka vaccinationsgraden.

– Det känns mer önskvärt att man försöker få en ökad vaccinationsgrad på ett annat sätt, med kunskapsspridning och så, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.