En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en bild på en studie. Den högra sektionen visar en person som sitter framför en neutral bakgrund, klädd i en grön- och vitrutig tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminologen Ardavan Khoshnood är en av forskarna bakom studien och enligt honom visar resultatet att integrationen kan spela en stor roll. Foto: Fanny Berg/SVT

Ny studie: Ju kortare tid i Sverige desto vanligare att dömas för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Lunds universitet har studerat dömda våldtäktsmän i Sverige. Kriminologen Ardavan Khoshnood är en av forskarna bakom studien och enligt honom visar resultatet att integrationen kan spela en stor roll.

– De som vistats i Sverige kortare än fem år hade större benägenhet att dömas för våldtäkt, än de som varit här längre.

Studien är en fortsättning på den tidigare forskning som presenterades 2021, där man konstaterade att närmare hälften av alla dömda våldtäktsmän var födda utomlands.
Expressen var först med att berätta om den nya studien.

Denna gången har man, enligt Ardavan Khoshnood, gått djupare och undersökt vilka orsaker som ligger bakom statistiken.

– Ju längre tid man bott i Sverige desto lägre är oddsen för att dömas för våldtäkt. Vi kan alltså se att integrationen och förståelsen man utvecklar för det svenska samhället har en stor roll.

Flera faktorer

Han betonar också att rapportens resultat inte enbart kan förklaras av socioekonomiska faktorer.

– Det kan bero på till exempel missbruk, psykisk ohälsa eller tidigare kriminalitet. Men det kan inte enbart förklara den här överrepresentationen, det måste finnas andra orsaker.

I studien har man tittat på samtliga personer som dömdes för våldtäkt eller försök till våldtäkt mellan åren 2000 och 2020. Det visade sig att 63 procent hade invandrarbakgrund.

Kritiken: ”Meningslös”

Kriminologen Jerzy Sarnecki har tidigare engagerat sig i frågor som rör forskning och statistik kring våldtäkter. Och han riktar kritik mot den nya rapporten.

– Den är meningslös. Man har bara tittat på dömda personer, och de utgör en bråkdel av alla våldtäktsmän, säger han.

Ardavan Khoshnood menar att denna kritik är befängd.

– Vad ska man titta på om inte dömda våldtäktsmän i svenska domstolar? Vi har studerat 4 000 olika personer som dömdes under en 20-årsperiod för att få en så bred bild som möjligt.

STUDIENS RESULTAT

• 63 procent av de som dömdes för våldtäkt eller försökt till våldtäkt under åren 2000-2024 har invandrarbakgrund. Antingen är de födda utomlands eller har minst en förälder som är född utomlands.

• De som anlänt till Sverige vid 15 års ålder eller senare hade, enligt studien, en högre sannolikhet att dömas för våldtäkt.

• De som var födda utanför Sverige och hade bott i landet i mindre än fem år hade den högsta sannolikheten att dömas för våldtäkt.

• Sannolikheten ökade gradvis, där de som var födda i Sverige med en utlandsfödd förälder hade lägst sannolikhet, följt av de som var födda i Sverige med två utlandsfödda föräldrar, och högst sannolikhet hade de som var födda utomlands.

• 35 procent av de dömda mottog socialbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.