Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) kräver att Spiritus Mundi betalar tillbaka nästan en halv miljon kronor. Foto: SVT

Nya krav riktas mot Spiritus Mundi – krävs på halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Efterspelet till antiradikaliseringsprojektet ”Våra Liv” fortsätter, mer än ett år efter SVT:s avslöjanden som ledde till att projektet avbröts. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) kräver nu att kulturföreningen Spiritus Mundi betalar tillbaka nästan en halv miljon kronor.

”Våra Liv” var ett prestigeprojekt som bekostades av Arvsfonden, Malmö stad och MUCF. Målet var att hitta radikaliserade ungdomar och sedan omvända dem, men projektet misslyckades. Efter ett år hade man bara hittat en ung kille – som ville slåss för kvinnors rättigheter. Malmö stad har redan krävt Spiritus Mundi på pengar och nu väljer även MUCF att kräva tillbaka utbetalda projektmedel.  

– Vi bedömer att den slutredovisning som Spiritus Mundi lämnat in inte uppfyller de villkor som reglerar bidraget. Totalt beviljades 697 000 kronor och de har bara lämnat in redovisning för 214 000. Därför har vi beslutat om återkrav på resterande belopp, säger Johnny Lindqvist, kommunikationschef på MUCF. 

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Aktiviteter genomfördes inte  

SVT Nyheters granskning visade att föreningen Spiritus Mundi sökte och fick bidrag för aktiviteter som aldrig ägt rum. ”Våra Liv” skulle åka på läger med radikaliserade ungdomar - ”En helg i förvandling” kallades aktiviteten som aldrig blev av. Granskningen visade också att en av de anställda hos Spiritus Mundi finansierades till 75 procent av Arvsfonden, 25 procent av MUCF men dessutom jobbade 50 procent åt Klippans kommun. MUCF har utrett frågan men skriver i sitt beslut att man inte hittat belägg för att det förekommit dubbelfinansiering inom projektet. Dock har man inte kontaktat Klippans kommun. 

– Vi hittar inga uppgifter om det i det materialet som vi har tittat på. Vi har tittat på och jämfört utgiftsposter med Malmö stads revision. 

Privata omkostnader  

MUCF har låtit revisionsfirman Ernst & Young gå igenom fakturorna i ”Våra Liv – syns vi, hörs vi, känns vi?”. De hittade 46 transaktioner som inte ansågs kunde höra till projektet. Det handlar bland annat om inköp av bensin och taxiresor, som anses vara privata omkostnader. Dessutom finns ett antal luncher och inköp av mat och dryck som också anses vara privata omkostnader.  

Efter SVT:s granskning lades ”Våra Liv” ned, både av Malmö stad och MUCF. Sedan dess har Spiritus Mundi lämnat sina lokaler i centrala Malmö. Det är oklart om de har tillgångar som gör det möjligt att betala tillbaka kraven från de olika finansiärerna.  

- Om organisationen har svårt att betala tillbaka direkt så kan det bli fråga om att lägga upp en avbetalningsplan, säger Johnny Lindqvist på MUCF.  

”Maktmissbruk av myndighet” 

SVT har sökt Spiritus Mundi för en kommentar. VD:n Henrik Melius svarar inte på frågan om de tänkt betala tillbaka pengarna till MUCF, men är starkt kritisk till myndighetens agerande. 

– Detta är inget annat än maktmissbruk av myndighet, skriver han i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet