Foto: SVT

Arvsfonden kräver pengar av Malmö för ”Våra Liv”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad måste betala tillbaka minst 1,5 miljoner kronor till Arvsfonden för projektet ”Våra Liv”. Föreningen Spiritus Mundi krävs i sin tur på 414.000 kronor.

Prestigeprojektet ”Våra Liv” skulle omvända ett stort antal radikaliserade ungdomar men misslyckades att nå målen. Nu får projektet ett ekonomiskt efterspel.

Föreningen Spiritus Mundi fick lämna projektet efter att kommunen begärt men inte fått en fullständig ekonomisk redovisning från organisationen.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Senare lades hela projektet ned och nu står det klart att Malmö stad tvingas återbetala minst 1,5 miljoner kronor till Arvsfonden.

Det handlar om pengar som Arvsfonden bidragit med, men som inte har förbrukats i projektet under 2016 och 2017.

Tvingas återbetala

Malmö stad är ansvarig inför Arvsfonden och pengar som blivit över ska betalas tillbaka till Arvsfonden.

– Har man inte gjort av med pengarna ska man betala tillbaka. Det är inget konstigt med det, säger Hans Andersson enhetschef vid Arvsfondsdelegationen.

Han understryker att han uttalar sig generellt och inte om fallet ”Våra Liv” eftersom kommunen ännu inte har inkommit med sin redovisning till Arvsfonden.

Däremot ligger slutrapporten och den ekonomiska redovisningen ute på Malmö stads hemsida och ska behandlas av politikerna i arbetsmarknads- och socialnämnden torsdag 22 juni.

LÄS MER: Malmö stad bryter samarbete

Föreningen Spiritus Mundi kan också räkna med att få ett återbetalningskrav på 414.000 kronor från Malmö stad.

– Det är kostnader som vi inte har godkänt. Lite smått och gott, en del kvitton där man varit ute och ätit. Det är en mikrovågsugn men det mesta är lönekostnader, säger Arash Zinat Bakhsh, enhetschef vid arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö.

Även en ovanlig faktura på 16.000 kronor finns bland de poster som Malmö stad inte har godkänt.

Enligt föreningen gällde fakturan en löneförhöjning till en anställd och var utbetald som lön, men fanns ursprunglingen i bokföringen i form av en faktura från ett jordanskt bolag.

Arash Zinat Bakhsh Foto: SVT

– Vi har inte godkänt den eftersom vi fått olika förklaringar till den fakturan, säger Arash Zinat Bakhsh.

Löner till anställda

En datorserver för 50.000 kronor får föreningen också backning på. Där godkänns bara en del av kostnaden, enligt Arash Zinat Bakhsh. Han uppger att Malmö stad har gjort en genomgång tillsammans med Arvsfondens controller.

Den största posten i återbetalningskravet som Malmö riktar mot Spiritus Mundi gäller löner till anställda.

– Spiritus Mundi har inte kunnat redovisa den faktiska arbetstiden. Vi har gjort en egen beräkning tillsammans med Arvsfonden och kommit fram till att Spiritus Mundi har haft personer som redovisats som heltid men har jobbat 75, 50 eller 25 procent, säger Arash Zinat Bakhsh.

Han säger också att föreningen tidigare har betalat tillbaka 95.000 kronor för 2016. Till det ska läggas det nya kravet på 414.000 kronor. Totalt över en halv miljon kronor.

LÄS MER: Kan bli polisanmälan

Malmös kommunalråd Andreas Schönström har tidigare flaggat för att det kan bli aktuellt polisanmälan om föreningen inte betalar.

Vad händer om föreningen inte betalar?

– Vi får se vad som händer. Det blir nästa diskussion internt, säger Arash Zinat Bakhsh.

Politikerna i arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö godkände på torsdagen slutrapporten för Våra Liv.

– Men vi vill att förvaltningen ska fortsätta granska projektet innan vi bestämmer hur vi ska gå vidare. Vi vill ha en återrapportering i höst och vi inväntar även Arvsfondens bedömning, säger Sedat Arif (S), ordförande i arbetmarknads- och socialnämnden.

Överklagat krav

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har också krävt tillbaka minst 250.000 kronor från Spiritus Mundi. Föreningen har överklagat MUCFs återbetalningskrav till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Henrik Melius vd för Spiritus Mundi vill inte prata med SVT Nyheter Skåne om kommunens krav.

– Vi har inga kommentarer. Vi låter förvaltningsrätten hantera detta, säger Henrik Melius, vd för Spiritus Mundi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet