• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Gaia-satelliten, mot en bakgrund av Vintergatans stjärnor. Foto: ESA/ATG

Nya planeter i rymden kan upptäckas

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan forskare äntligen få detaljrik fakta om stjärnornas rörelsemönster och exakta avstånd, ljusstyrkor, temperaturer och färger.

Idag släpps en detaljerad stjärnkatalog som bygger på observationer utförda av den europeiska forskningssatelliten Gaia. I drygt 20 år har astronomer på Lunds universitet haft en framträdande roll i rymdprojektet och arbetat med förberedelserna för katalogen.

– Katalogen bygger enbart på de två första årens observationer, men är redan oöverträffad i omfattning och noggrannhet. Det är den mest detaljerade stjärnkatalogen i astronomins historia, säger Lennart Lindegren, astronom vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet och dessutom anfader till hela Gaiaprojektet.

Kan se asteroidernas bana

Förutom stjärnor observerar satelliten även asteroider. I katalogen kan man se positioner för 14 000 asteroider i vårt solsystem.

– Data från satelliten kan hjälpa oss att förutsäga om asteroiderna i framtiden riskerar att gå i samma bana som jorden, säger Lennart Lindegren.

Forskningsprojektet på Lunds Universitet är en del av det europeiska rymdprojektet Gaia. Satelliten sändes upp 2013 och har sedan dess gjort att forskare i hela Europa kunnat ta del av positioner och ljusstyrkor för 1,7 miljarder stjärnor i Vintergatan.

– Förhoppningsvis kommer det här projektet leda till att vi kommer kunna se hur Vintergatan kommit till och även hjälpa oss att upptäcka nya planeter som vi inte sett tidigare, säger Lennart Lindegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.