Den nya tobakslagen ställer till det för flera festivaler i sommar. Foto: TT

Nya tobakslagen ger festivalarrangörer huvudbry

Publicerad

Helgeåfestivalen i Knislinge är bland de första sommarfestivalerna att konfronteras med den nya tobakslagen, som börjar gälla den 1 juli. Lagen förbjuder rökning i alla typer av serveringsområden.

I 14 år har Helgeåfestivalen funnits och lockat omkring 5 000 besökare årligen. På hela området har det varit tillåtet att dricka alkohol och rökning har varit tillåten under bar himmel.

– I år blir det en liten prövning för vår del, eftersom vi nog är typ först ut, säger Andreas Martinsson, arrangör.

Den 1 juli börjar den nya tobakslagen att gälla och innebär att det bland annat blir förbjudet att röka på uteserveringar och inhägnade utomhusplatser avsedda för idrott. Det kan även drabba festivaler som idag har både fri rökning och servering.

– Man får välja antingen om man vill ha servering på hela ytan och därmed rökfritt eller så får man avgränsa serveringsytorna, säger Pierre Melkersson, alkohol- och tobakshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Rökrutor en lösning

På Helgeåfestivalen kommer man därför att införa rökrutor avskiljda från serveringsområdet.

– De som röker tycker att det är dåligt och de som inte röker tycker att det är bra. Det är som sopsortering, det tar något år och sen vänjer folk sig och sedan är det ett ickeproblem.

Det är flera festivaler som nu funderar på hur man ska göra. Och tillsynen ligger hos kommunerna .

– Om man tänker specifikt Malmöfestivalen och torgområdena så är det inget inhägnat område och inte heller en hel serveringsyta. Då finns det i dagsläget inget lagstadgat förbud – men sen har regeringen understrukit att man gärna ser fler frivilliga rökförbud och då kan kommunen själva förmedla att man önskar rökritt, säger Pierre Melkersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.