Östra Göinge gör storsatsning på sina skolar. Daniel Jönsson Lyckestam (M), kommunstyrelsens vice ordförande, hoppas att det ska höja betygen. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Nya klassrum och förmiddagsmål ska lyfta skolbetygen i Östra Göinge

Uppdaterad
Publicerad

En ny åtgärdsplan ska lyfta de låga betygen i Östra Göinge. Bland annat ska kommunen satsa 100 000 kronor per klassrum och ett förmiddgasmål införs på alla skolor.

20-års låga betyg ledde under våren till en skolrapport i Östra Göinge. Riksgenomsnittet ligger på 230 meritpoäng för niornas slutbetyg, i Östra Göinge låg det förra året på 184,8.

– Men vårens rapport ledde till engagemang bland lärare och elever och snittet för årets nior hamnade på 204,5, säger Daniel Jönsson Lyckestam (M), kommunstyrelsens vice ordförande, som är nöjd med att betygen redan är på väg åt rätt håll.

Skolresultat i Östra Göinge

Statsning på åtgärdspaket

För att komma till rätta med en tradition av låga betygsresultat satsar kommunen bland annat 100 000 kronor per klassrum.

– Det handlar om ljuddämpande inredning och kanske en trampcykel för elever som har svårt att sitta still, säger Daniel Jönsson Lyckestam.

Övriga punkter i åtgärdspaketet är införande av ett förmiddagsmål, två pedagoger i varje klassrum och förtydligande av regler kring ordning och reda.

Nya böcker köps in

Dessutom ska skolan göra en kraftsamling kring att alla barn ska kunna läsa före mellanstadiet.

– Vi ska köpa in fler riktiga fysiska böcker. Läsning är viktigt att satsa på i tidig ålder och barnen kommer att följas upp från förskolan och alla ska kunna läsa senast i årskurs tre.

Målet är att niornas slutbetyg ska ligga på 230 meritpoäng år 2030.

I klippet nedan från februari berättar Daniel Jönsson Lyckestam (M) om Östra Göinges skolrapport:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolresultat i Östra Göinge

Mer i ämnet