Fullsatt på Paugakväll i Broby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var mer än fullsatt under ”Paugakvällen” i Broby. I klippet får du höra sagoläsning på äkta göingska. Foto: Erika Dahlin Jönsson

Här fylls Broby bibliotek av ”paugar” – vill få fler pojkar att läsa

Uppdaterad
Publicerad

”Paugar” i alla åldrar lockades till biblioteket i Broby när det vankades ”Paugakväll” och i ett hörn stod kommunalrådet och grät lyckotårar.

Att få fler pappor, far- och morfädrar att läsa för sina barn och barnbarn är en taktik för att höja skolresultaten i Östra Göinge kommun.

Andelen elever som går ut nionde klass med godkända betyg i alla ämnen har länge varit lägre i Östra Göinge än rikssnittet. 2021 var det bara drygt hälften som gjorde det.

För att råda bot på detta drog kommunen häromåret i gång en skolsatsning där målet är att det genomsnittliga meritvärdet ska ha nått upp till rikssnittet år 2030.

Skolresultat i Östra Göinge

Några åtgärder har varit att till exempel tvålärarsystem och betyg från fjärde klass införts på en del skolor i kommunen.

I slutet av oktober anordnades också en ”Paugakväll” på Broby bibliotek. Målet är att få fler killar att läsa.

– Jag står här och gråter lite. Jag är helt mållös, säger kommunalrådet Patric Åberg (M) när han ser hur många som valde att dyka upp på ”Paugakvällen”.

Se mer från ”Paugakvällen” i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolresultat i Östra Göinge

Mer i ämnet