Signe Persson sitter med en glasstrut i handen och tittar ut genom ett fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Signe Persson på Västerskolan i Knislinge övade och övade – tills hon slutligen knäckte läskoden. Hör henne och andra röster från Västerskolan i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Alla ettor på Västerskolan i Knislinge lärde sig läsa – ”Jag tränade och tränade”

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan man lära sig läsa? Det är en fråga som varit högaktuell hos förstaklassarna på Västerskolan i Knislinge det senaste året. För några har det varit enkelt medan det för andra varit svårare – men nu har alla klasskompisarna lyckats knäcka läskoden.

Alla förstaklassarna på Västerskolan i Knislinge – både i klass A och B, sammanlagt 56 barn – kan nu läsa. Det firades med glass under onsdagen.

Lärare antog utmaning

Allt började med att den lokala M-politikern Daniel Jönsson Lyckestam knackade på hemma hos läraren Linda Johnsson inför valet 2022. Han hade med sig ett kampanjblad där det stod om kommunens skolsatsning där ett av målen är att alla elever i Östra Göinge ska ha lärt sig läsa i tredje klass. Linda Johnsson – som jobbar som lågstadielärare – diskuterade med Jönsson Lyckestam och sa att ”mina elever det här året ska minsann ha lärt sig läsa när de går ut ettan”.

Skolresultat i Östra Göinge

Det brukar inte vara så att alla eleverna kan läsa när de går ut ettan, enligt Linda Johnsson.

– Men där och då på min trappa så antog jag utmaningen och sa till Daniel att ”jag hör av mig när jag och Malin är klara med våra elever”. Vi har inte gett oss utan nu är vi i mål, säger Linda Johnsson.

Tvålärarsystem på Västerskolan

En stor nyckel har varit tvålärarsystemet som infördes på Västerskolan inför det här läsåret, menar Linda Johnsson och hennes lärarkollega Malin Ekelund. Det innebär att där alltid är två lärare i varje klassrum som hjälps åt.

– Man är två personer som ser varje barn och man ser ju olika saker. Då kan man nå fram bättre, säger Malin Ekelund.

Barnen har haft olika svårt att lära sig läsa.

– Vi har stött och blött och gjort många anpassningar. Har anpassningarna inte funkat så har vi provat igen och tagit hjälp av kollegor med tips och råd, säger Linda Johnsson.

– Och så har vi stöttat varandra att orka fortsätta. För är man själv så är det mycket svårare, säger Malin Ekelund.

I videoklippet får du höra några Knislingeelever läsa.

Skolsatsningen i Östra Göinge

I många år har skolresultaten i Östra Göinge legat långt under snittet. För nästan två år sedan inrättades en skolberedning i kommunen som skulle ta tag i de låga resultaten. I höstas rullade ett gäng åtgärder igång – till exempel testas betyg från fjärde klass på Mölleskolan i Sibbhult.

Målet med satsningen är att meritpoängen för niorna som går ut i Östra Göinge 2030 ska ligga i snitt på 230, vilket är rikssnittet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolresultat i Östra Göinge

Mer i ämnet