Lotta Persson, enhetchef på MUCF Foto: SVT

Nytt bakslag för Spiritus Mundi – myndighet stoppar Våra Liv

Uppdaterad
Publicerad

Nu stoppar ytterligare en finansiär pengarna till Våra Liv, det misslyckade projektet mot radikalisering av Malmöungdomar. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, tror inte längre att kulturföreningen Spiritus Mundi har kapacitet att driva projektet. De skriver bland annat i sitt beslut att projektet ”inte varit lyckosamt eller fått den effekt som varit avsedd”.

– Vi har kommit fram till att projektet inte riktigt fått den effekt som vi hade tänkt oss, så därför vill vi att de betalar tillbaka pengarna. Vi vill alltid att de projekt vi beviljar pengar till ska bli så lyckade som möjligt för det är skattemedel som betalas ut, men det är svårt att veta exakt på förhand hur ett projekt ska bli, säger Lotta Persson, enhetschef på MUCF.

I det här fallet så agerade ni först efter att SVT avslöjat brister. Vad säger det här om MUCF:s egen kontroll av projekten?

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

– Vi har kontakt med organisationerna under projekttiden och vi gör de kontroller vi bedömer vara tillfredsställande, men just i det här fallet så var det uppgifter som vi fick in via SVT som gjorde att vi inledde en granskning. Och det var ju bra att vi fick uppgifterna, säger Lotta Persson.

Kräver tillbaka pengar

Totalt har MUCF bidragit med drygt 1,1 miljoner kronor. De kräver nu att projektet stoppas med omedelbar verkan och att alla pengar som ännu inte förbrukats betalas tillbaka till myndigheten. Hur mycket pengar som finns kvar vet man ännu inte på myndigheten.

Efter att Malmö stad avbrutit samarbetet med Spiritus Mundi, ansökte kulturföreningen om att få ändra i budgeten hos MUCF. De ville bland annat föra över pengar från löner till att betala hyreskostnader. Myndigheten avslår denna begäran och menar att förändringarna inte skulle ”förbättra kvaliteten på projektet”.

– Det blivit ändrade förutsättningar i och med att Malmö stad avbröt sitt samarbete med Spiritus Mundi. Vi godkänner inte de ändringar föreningen vill göra i budgeten, och därför tror vi inte att projektet kan genomföras längre, säger Lotta Persson.

Aktiviteter genomfördes aldrig

SVT Nyheter Skåne har granskat projektet Våra Liv. Granskningen har visat att man helt har misslyckats med målen. Under det första året skulle 50 radikaliserade ungdomar hittas i Malmö. Resultatet blev en enda person.

Dessutom visade SVT:s granskning på flera ekonomiska tveksamheter.

Pengar har betalats ut till aktiviteter som aldrig genomförts och pengar som skulle ha gått till att omvända radikaliserade ungdomar har använts för att täcka föreningens ordinarie kostnader, däribland en datorserver för 50.000 kronor, elräkningar, medlemskap i arbetsgivarorganisation och städning av kontoret.

Misstänkt dubbelfinansiering utreds

Initiativtagaren Spiritus Mundi har lyckats få pengar från flera olika håll för projektet. Misstänkt dubbelfinansiering av vissa poster utreds nu av bidragsgivarna.

SVT kunde i granskningen visa att en av de anställda hos Spiritus Mundi har finansierats till 75 procent av Arvsfonden, 25 procent av MUCF och har dessutom jobbat 50 procent åt Klippans kommun. MUCF inväntar nu bland annat Malmö stads utredning av Våra Liv.

– När Malmö stad är klara med sin granskning så får vi jämföra den med den redovisning vi har från Spiritus Mundi. Har det varit fråga om dubbelfinansiering, så kommer vi att kräva tillbaka pengar från organisationen även för det, säger Lotta Persson.

Större delen av pengarna som Våra Liv har fått har betalats ut av Arvsfonden. Arvsfonden utreder tillsammans med Malmö stad om även de ska kräva pengar tillbaka, en utredning som väntas vara färdig i juni.

SVT Nyheter söker Spiritus Mundi för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism

Mer i ämnet