Foto: Jessica Gow

Ny satsning ska förhindra Tramadolmissbruk bland unga

Uppdaterad
Publicerad

I drygt tio år har missbruket av narkotikaklassade läkemedlet Tramadol ökat i hela Skåne. Nu startar mottagningen Maria Malmö ett projekt för att bekämpa ungas missbruk.

– Vi gör detta för att Tramadol är ett så stort problem bland ungdomar i Malmö, vi behöver bli bättre på att förstå missbruksproblemet ungdom och Tramadol, säger Maria Al Mazidou, enhetschef Maria Malmö.

Tidigare har SVT Nyheter Skåne berättat om hur drogen är störst i Skåne och att forskare varnar för ett helt nytt drogmönster bland unga.

Tramadolmissbruket i Malmö

På drogmottagningen Maria Malmö  har cirka 40 procent av alla unga provat Tramadol vid något tillfälle, och man ser inte att trenden är på väg att försvinna.

TV: Se hela inslaget här

Nu påbörjas ett projekt i samarbete med Malmö stad.

– Det saknas nationell och lokal kunskap kring Tramadol som ett missbrukspreparat, säger Maria Al Mazidou.

Projektet kommer att pågå i två år, och det som undersökt är bland annat drogens skadliga effekter och orsakerna bakom ungas missbruk.

– Ungdomar är mitt uppe i livet när vi träffar dem. Där skolan, familjen och relationer är viktiga, då är det viktigt att man avbryter sitt missbruk i rätt tid så att det inte blir alltför stora konsekvenser.

Tramadol

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som skrivs ut av läkare. Det är ett smärtstillande morfinpreparat som tillhör klassen opioider.

Tramadol är starkt beroendeframkallande och kan utlösa kramper.

Källa: Maria Malmö och FASS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tramadolmissbruket i Malmö

Mer i ämnet