Den oberoende utredningen, på beställning av Region Skåne, gjordes efter att sjuksköterskorna Ann-Mari Karmborg och Kristina Killick anmälde sina chefer för kränkande särbehandling. Redan i juni skickade de in en avvikelse – och nu i december kom resultatet.
Sjuksköterskor lämnar sina roller i protest
Konflikten har eskalerat under året och i en tidigare intervju med SVT Nyheter Skåne så berättar skyddsombuden Ann-Marie Karmborg och Kristina Killick att de båda valt att lämna både sina roller som skyddsombud och arbetsplatsen psykakut i Lund.
Deras känslor av kränkande särbehandling bekräftas och utredaren menar att chefer har misslyckats i sin roll att motverka ohälsa och att ta tag i den konflikt som uppstod, trots att det är chefernas roll.
Chefernas misslyckande att hantera konflikten
Utredningen påpekar också att högre chefer och hr-personal vid flera tillfällen haft möjlighet att agera.
Att en av cheferna dessutom hanterade det hela genom att uppsåtligen inte titta på eller prata med de inblandande arbetsmiljöombuden utgör en stor arbetsmiljörisk och är ett direkt olämpligt sätt att som chef hantera konflikter, enligt utredningen.
– Det systematiska arbetsmiljöarbetet och att som medarbetare ha en god och tryggarbetsmiljö är mycket viktigt och här ser vi tyvärr att vi har brustit, skriver HR-chefen Pernilla Svartling i ett mail.
Pågående tvist och krav på skadestånd
Nu får regionen bakläxa och den oberoende utredningen rekommenderar bland annat att man ska upprätta tydliga regler för konflikthantering och se över ledarskapspolicyn.
Utredningen visar att det finns flera indikationer på att arbetsgivaren brutit mot Arbetsmiljöverkets lagar kring systematiskt arbetsmiljöarbete.
Det pågår fortfarande en tvist mellan Region Skåne och Vårdförbundet där facket kräver en halv miljon kronor i skadestånd för kränkningarna.