– Det kunde ha varit att vi skulle arbeta för en bättre arbetsmiljö för alla. Men i stället kallar kollegorna det för ett självmordsuppdrag, säger Kristina Killick.
Berättar om repressalier efter medverkan i medier
Kristina Killick berättar att hon redan upplevt konsekvenser av sin medverkan i medier när hon berättat om arbetsmiljön på psykakuten i Lund.
– Jag fick höra att det var på grund av mig som ingen sökte tjänster hos oss och att cheferna hade fått sig en törn på tilliten. Min medverkan togs också upp på öppna möten inför alla.
Hon har tillsammans med Ann-Marie Karmborg haft uppdraget att vara fackligt skyddsombud i en verksamhet som ständigt lider av sjuksköterskebrist och som det senaste året även haft hyrstopp och en övertidsblockad.
Datorer indragna
Ann-Marie Karmborg berättar att hon känt sig inbeordrad som straff när hon utfärdat ett skyddsstopp.
– Trots att jag var schemalagd 11 dagar i rad och inte sovit en blund. Det upplevde jag som en ren bestraffning.
– När vi började ställa krav så åkte den goda dialogen ut genom fönstret, säger Ann-Marie Karmborg.
De uppger också att deras laptops blivit indragna så att de inte kunde medverka på fackliga möten och att de blivit ombedda att dra ner på den fackliga aktiviteten.
– Jag blev kallad arbetsmiljöproblem, säger Kristina Killick.
Vårdförbundet kräver en halv miljon
Nu har båda sagt upp sig från avdelningen och lämnat de fackliga uppdragen.
Dessutom har Vårdförbundet gått i tvist med Region Skåne och kräver sammanlagt en halv miljon kronor i skadestånd för vad de menar är en kränkning av föreningsrätten och att regionen aktivt försökt tysta, hota och hindra de förtroendevalda att genomföra sina uppdrag.
Chefer vill inte uttala sig
– Jag kan tyvärr inte uttala mig nuläget då det pågår en tvisteförhandling mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren och vi får invänta resultatet av den. Jag eftersträvar alltid en god dialog och samverkan med facken i syfte att tillgodose en bra arbetsmiljö för våra medarbetare, skriver Eva-Lena Brönnmark som är verksamhetschef på vuxenpsykiatrin i Lund i ett mail till SVT Nyheter Skåne.
Det här är ett skyddsombud
Den svenska arbetsmiljölagstiftningen bygger på att arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön och samverkar med sina arbetstagare för att åstadkomma en bra arbetsmiljö. Arbetstagarnas representant är skyddsombudet, eller arbetsmiljöombudet som det också kallas.
Arbetsmiljölagen ger dig som skyddsombud bland annat rätt att:
- få utbildning
- ta del av handlingar kring förhållandena i arbetsmiljön
- delta vid planering av nya lokaler
- begära att arbetsgivaren genomför åtgärder för att åstadkomma en bra arbetsmiljö
- avbryta arbeten som kan leda till omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa
Fakta: Arbetsmiljöverket