Efter 6 månaders förhandlingar och två månaders konflikt fick Vårdförbundet till slut ett nytt avtal.
En av de viktigaste frågorna i striden gällde arbetstiden. Men enligt det nya avtalet är det en minoritet som får sänkt arbetstid. Av de 110 000 som berörs av det nya avtalet är det, enligt SKR, mellan 5000 och 6000 personer som får en förkortad arbetsvecka – på högst fyra timmar per vecka.
”Vi fick ingenting”
Maria Edvardsson är sjuksköterska sedan 30 år och jobbar på Kungälvs sjukhus.
– Känslan just nu är ju att vi fick ingenting för så är det för den stora majoriteten, säger hon.
Även Carolina Persson, sjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm, hade hoppats på att arbetstidsförkortningen skulle gälla betydligt fler.
– Man har valt att ge arbetstidsförkortning till de som jobbar nätter måndag till fredag, det är inte många sjuksköterskor som gör det. Vi jobbar måndag till söndag, säger hon.
Kallas för ett fiasko
Maria Edvardsson och Carolina Persson är inte ensamma om att känna så. På vårdförbundets Facebooksida har det kommit in hundratals kommentarer, där avtalet bland annat kallas för ett fiasko.
Kritiken handlar dels om arbetstidsförkortningen dels om löneökningen på 3,05 procent, som också är en del i det nya avtalet.
– Det är en löneökning som totalt sett hamnar under industrimärket. Vi anser att vi borde komma framåt och inte bakåt, säger Maria Edvardsson.
Vårdförbundet: Arbetsgivarens ansvar
Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, menar att ansvaret ligger hos arbetsgivaren.
– Vi har mött en arbetsgivare som inte har velat förhandla frågan om arbetstidsförkortning överhuvudtaget. Till slut fick vi en arbetstidsförkortning för ungefär tio procent av våra medlemmar.
Är du nöjd med det?
– Ja, jag är nöjd att vi fick till en arbetstidsförkortning och att den dörren öppnades och det hade den inte gjort om vi inte tagit ut våra medlemmar i konflikt. Det kommer inte att räcka för att få ner sjukskrivningstalen eller säkra kompetensförsörjningen. Men det ansvaret har arbetsgivaren.
Det nya avtalet började gälla den 28 juni 2024 till och med 31 mars 2025.