Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är besvikna” – röntgensjuksköterskan Josefine Frank i Lycksele säger att det är mycket möjligt att det blir en ny strejk 2025. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Stark kritik mot vårdavtalet bland personal i Västerbotten: ”Vet inte vem det gynnar”

Uppdaterad
Publicerad

En vecka har gått sedan vårdstrejken avslutades. Men missnöjet gror bland vårdpersonal – som menar att ytterst lite har förbättrats.

– Vi som jobbar 40 timmar i veckan, med beredskap nattetid och helger och därav mycket övertid, får ingenting, säger röntgensjuksköterskan Josefine Frank i Lycksele.

Det nya vårdavtalet väcker stark kritik bland vårdpersonalen.

– Avtalet gynnar bara de som jobbar nattetid måndag till fredag och de förstår vi inte riktigt var de finns, säger röntgensjuksköterskan Josefine Frank i Lycksele.

Vårdkrisen i Västerbotten

Enligt henne jobbar de allra flesta också helgdagar.

Skulle ha blivit utan löneförhöjning

Som förtroendevald för Vårdförbundet har hon fått många frågor om varför de gick med på budet. Och svaret hon har fått är att det var medlarnas sista bud.

– Hade de tackat nej så hade vi blivit utan lönerevision i år och därmed inte fått någon löneförhöjning överhuvudtaget.

”Värt kampen”

Även i Skellefteå är personal besviken.

– Det fanns ett hopp om att vi skulle få bättre arbetstider, säger röntgensjuksköterskan Linnea Berglund, som också är förtroendevald för Vårdförbundet.

Trots det tycker hon att det var värt kampen.

– Vi har kommit en bit på vägen och det finns hopp om att det här bara är starten på något.

Går ner i arbetstid eller tar tjänstledigt

Josefine Frank i Lycksele har hört om någon på kliniken i Skellefteå som tänker säga upp sig på grund av arbetstiderna. Linnea Berglund har bara hört om någon som funderar på tjänstledighet och att flera tänker gå ner i arbetstid.

– Jag själv kommer att gå ner i tid i höst för att orka, jag orkar inte jobba heltid, säger Linnea Berglund.

– Jag tror att man måste ta sig en tankeställare om man vill ha kvar personalen.

Regionen: ”Helheten positiv för alla”

Daniel Strömberg, förhandlingschef på Region Västerbotten, säger att det är olyckligt om någon går ner i tid eller tar tjänstledigt på grund av vårdavtalet.

– Men vår bedömning är att avtalet är positivt för både medarbetare, arbetsgivare och i förlängningen också invånare, säger han.

På vilket sätt är det positivt för de anställda om de flesta inte får förkortade arbetstider?

– Avtalet innehåller viktiga delar för framtiden både när det gäller arbetsmiljö och kompetensförsörjning som vi nu ska fortsätta jobba med tillsammans med de fackliga organisationerna.

Han säger att arbetstider har fått stor fokus under konflikten, men att det finns flera andra sätt att förbättra arbetsmiljön.

– Man kan exempelvis se över arbetssätten och fundera om vi gör rätt saker och om det är rätt personer som gör sakerna.

Fakta: Nytt ettårigt vårdavtal

En garanterad löneökning på 3,05 procent.

I sin helhet ger avtalet medlemmarna ett värde i nivå med märket på 3,3 procent.

Andelen nattpass för heltidsanställda på rotation på 36 timmar och 20 minuter, sänks från krav på minst 20 procent till minst 10 procent natt.

Arbetstiden för heltidsanställda på ständig natt sänks från 40 till 36 timmar per vecka på vardagar men inte under söndag och helgdag.

Heltidsanställda som arbetar rotation på vardagar och har 40 timmar per vecka får sänkt veckoarbetstid till 36 timmar och 20 minuter respektive 34 timmar och 20 minuter beroende på hur många nätter de jobbar.

Ett tidigare krav om att frångå arbetstidslagen, med hänvisning till Natomedlemskapet, är bortplockad.

Källor: Vårdförbundet och SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet