Odlar tropisk fisk i ladugården

Uppdaterad
Publicerad

Genom att odla fisk i nedlagda gårdar hoppas de öka intresset för miljövänlig odling av fisk på landsbygden.

Utfiskning av haven och nerlagda lantbruk fick två miljöintresserade entreprenörer att starta fiskodling på den skånska landsbygden.

De har gjort allt från noll i en gammal nerlagd stallbyggnad. Bytt tak, isolerat och byggt ett ”våtrum” som håller 28 grader. I tankarna simmar stim av tropiska fiskar med vackra namn som Ålmal och Niltilapia.

– Det är en fantastiskt god matfisk. Den är fast i köttet, har mild fisksmak och kan passa till allt från sushi till fish and chips, säger Mikael Olenmark som är en av entreprenörerna.

– Vi arbetar hela tiden med alla de viktiga miljöfrågorna med foder, med energi, med vattenkvalité och med djurvälfärd samtidigt som vi tar hand om alla restprodukter som kommer ut ur anläggningen, säger Johan Ljungquist.

Vattenkvalitén viktig

Varje dag kollas vattenkvalitén, temperatur, foder och värmeförbrukning enligt ett kontrollprogram i labbet intill.

I grunden finns ett starkt miljöintresse och ett engagemang för fiskebestånden som utarmats. Johan Ljungquist är marinbiolog och Mikael Olenmark är specialiserad byggnadsingenjör på teknisk vattenresurshantering.

– Vi arbetar med ett sätt som vi kallar integrerat land- och vattenbruk och det handlar om att man ska försöka ta hand om alla restprodukter från fiskodlingen, säger Mikael Olenmark.

Det man har att ta hänsyn till vid fiskodling är utsläppen av kväve och fosfor. Spillvattnet som innehåller näringsämnen återanvänds på gårdens mark där det odlas vall.

Gårdsfisk

Ambitionen är att lantbrukare med tomma stallar ska kunna bli licensproducenter av konceptet Gårdsfisk.

– Då har man oftast stallar som kan vara en 10-15 år gamla i bra kvalité och håller hög standard men man får ingen lönsamhet i djuren och kan man då byta detta mot att ha fisk istället så får man ju en ny inkomstkälla att stå på och kan skapa ökad bredd i lantbruket, menar Mikael Olenmark.

Efterfrågan finns redan från lantbrukare, men först vill de att det ska finnas en efterfrågan på fisken som är ny i de svenska matbutikerna.

– Om man tittar på den svenska marknaden så importerar vi någonstans mellan 85 och 90% av sjömaten vi äter. Där finns det en stor marknad att ta med nya typer av fiskar och det finns ett 40-50 tal tropiska fiskarter som är fantastiska matfiskar, säger Johan Ljungquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.