Person springer över gammalt nerlagt järnvägsspår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett persontåg kör 56 meter på 1 sekund. Bromssträckan är ungefär 1200 meter om tåget nödbromsar. Tåget har ingen chans att stanna för en person befinner sig på spåret. Foto: Johan Dernelius/SVT

Ökat antal spårspring – Lund värst i hela Skåne

Publicerad

Spårspring i Skåne har ökat enligt Trafikverket. Allra värst är Lund Central, vilket kostar miljontals kronor och leder till stora förseningar.

Den vanligaste typen av spårspring är där personer genar över spåren eller smiter under bommar, ofta ovetande om de stora riskerna.

Moderna tåg är både snabbare och tystare än vad många inser – ett persontåg rör sig 56 meter per sekund och har en bromssträcka på över en kilometer.

Var tredje försening beror på spårspring

Utöver den direkta livsfaran orsakar spårspringet också stora förseningar. En tredjedel av alla tågförseningar i Skåne beror på sådana händelser, vilket skapar frustration hos resenärerna.

– Man måste börja tänka på andra människor, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket.

Har kostat 84,5 miljoner kronor

Från 1 januari fram till sista september i år har det skett 59 incidenter av spårspring bara vid Lunds central, vilket i sin tur har påverkat 756 tåg och kostat Skånetrafiken 11,3 miljoner kronor.

– Det är en station med möjligheter att gena över spåren, säger Göran Holmberg.

Skånetrafikens totala kostnad för tågspring i länet hittills i år ligger på 84,5 miljoner kronor. Det är 4825 tåg som påverkats av 529 tillfällen där personer rört sig över spåren.

I klippet berättar Göran Holmberg mer om hur spårspring påverkar.

Göran Holmberg på Trafikverket och Hans Engleson på Skånetrafiken är bägge två upprörda över att folk inte förstår att ”ett spårspring” kan medföra ett flertal stillastående tåg i södra Sverige. Foto: Johan Dernelius/SVT

Antal händelser orsakade av spårspring

  1. Lund, 59 stycken
  2. Hässleholm, 32 stycken
  3. Malmö C, 31 stycken
  4. Helsingborg C, 26 stycken
  5. Eslöv, 22 stycken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.