”Det inte omöjligt att nurumassage, i ljuset av den utveckling som skett, skulle kunna ses som en sexuell handling. Men det är knappast klart”, säger Claes Lernestedt, professor i straffrätt vid Stockholms universitet. Foto: SVT Grafik

Polisen: ”Det har inte prövats rättsligt var gränsen går”

Uppdaterad
Publicerad

Både polis och experter menar att det saknas en tydlig gräns för vad som är sexköp och inte. Den massagesalong som SVT Nyheter Skåne granskat gör öppet reklam för det som kallas ”nurumassage”, som är nakenmassage. Rent juridiskt är det oklart om det innebär en sexuell handling eller inte.

SVT Nyheter Skåne har kunnat visa att en massagesalong i Malmö vid sidan av den vanliga massagen också säljer sexuella tjänster.

Den man i 25-årsåldern som driver salongen nekar till all kännedom om det som kallas happy ending, alltså när massagen slutar med en sexuell tjänst. Men salongen säljer också nurumassage, en nakenmassage där massören glider sig med kroppen mot kunden.

Om detta ska betraktas som en sexuell tjänst är inte helt självklart i juridiken. Men klart är i alla fall att polisen inte griper massagebesökarna för köp av sexuell handling när de går på nurumassage.

I polisregion Syd finns människohandelsgruppen som leds av Mattias Sigfridsson.

– Det är inte prövat rättsligt var gränsen går, säger han.

Allt mer räknas som sex

Den lag som reglerar sexköp kom till 1999 och omfattar samlag, oralsex och smekning av könsorgan.

Claes Lernestedt, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, säger att det i dag är mycket mer som straffrättsligt ses som sexuella handlingar jämfört med för några decennier sedan.

– Det man kan se vad gäller sexualbrottsregleringen i stort, under senare decennier, är en kraftig expansion i fråga om vad som definieras som sexualbrott.

Han nämner bland annat övergrepp som skett över internet, där den ena parten förmår den andra att göra saker på sig själv. Även så kallade ”otrohetskontroller, där en person själv utför en gynekologisk kontroll av sin partner för att se om hen varit otrogen, kan idag bedömas som sexualbrott.

Men sexköpsregleringen har inte förändrats på samma sätt.

– Frågan är vad som händer med sexköpsregleringen när nu synen på sexuella handlingar i övrigt har förändrats ganska fort, säger Claes Lernestedt.

”Lagen måste prövas”

Nurumassagen som erbjuds på salongen i Malmö har aldrig prövats juridiskt, vilket gör det svårt för polisen att veta var gränsen för sexköp går.

– Det inte omöjligt att nurumassage, i ljuset av den utveckling som skett, skulle kunna ses som en sexuell handling. Men det är knappast klart.

Det krävs i praktiken att någon driver ett rättsfall gällande nakenmassage för att polisen ska få vägledning?

– Ja, också sexköpsregleringen är i behov av att prövas gentemot den generella utvecklingen, avslutar Claes Lernestedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.