Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Oklart med vaccinpass – idrotten sätter press

Uppdaterad
Publicerad

Idrotten vill att vaccinpass ska kunna användas för att släppa in mer publik på arenorna. Men något besked har inte kommit ännu.

-Det här är en fråga regeringen arbetar med. Men jag har inget nytt besked att ge i dag, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).

Vaccinpass används redan i andra länder för att kunna släppa in åskådare som är vaccinerade eller som kan visa upp negativa coronatest och i Sverige finns passen för att underlätta vid resor. Men trots att regeringen i början av sommaren gav Folkhälsomyndigheten (FHM) i uppdrag att utreda frågan finns ännu inga planer på att införa bevisen i samband med idrotts- eller kulturevenemang.

Vill se vaccinpass

Från idrottshåll tycker man att processen går för långsamt och företrädare för såväl svensk ishockey som fotbollsklubben Malmö FF har i veckan vädrat sitt missnöje i öppna brev.

Fotbollsallsvenska Malmö FF, som om knappt två veckor tar emot italienska storklubben Juventus i Champions League menar att regelverken som används i dag är inkonsekventa.

– Det är inte rimligt att ha ett strängare regelverk för utomhusarenor, där man enligt experter säger att smittspridningsrisken är mycket lägre än inomhus. Och om det är så att man fortfarande tycker att det är rimligt, vilket jag inte har någon förståelse för, är det bara att använda covidpassen på det sätt som de är tänkta att användas, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd.

Kritiserar regelverket

Handbollssäsongen drar också igång de närmaste veckorna.

-Jag har precis samma åsikt som ishockeyn, fotbollen och kulturen. Det måste gå att hitta en bättre lösning som skapar möjligheter för föreningarna att kunna ta in folk som är fullvaccinerade, säger Peter Gentzel, vd Svensk elithandboll.

Han har samtidigt förståelse för att det finns mycket att ta hänsyn till då frågan är komplex. Inte minst med bakgrund av att smittspridningen ökar i Sverige.

-Vi har full förståelse för att det tar tid och att man ska vara noggrann och eftertänksam, men tycker ändå att det finns bra möjligheter att hitta lösningar som skapar bättre möjligheter för idrotten, säger Peter Gentzel.

Regeringens plan för avveckling av restriktioner

Tanken var att steg fyra i regeringens plan för avveckling av restriktioner skulle genomföras i september. Men statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) meddelade för några veckor sedan att det dröjer ytterligare på grund av den ökade smittspridningen.

Steg 4 innebär bland annat att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort. Restriktionerna för restaurangnäringen lättas också, bland annat avseende storlek på sällskap.

När steg fem kan börja gälla är mycket oklart, eftersom det innebär att alla kvarvarande restriktioner lyfts.

Det handlar bland annat om trängselregler som gäller för handelsplatser samt kultur- och fritidsverksamhet. Dessutom får statligt anställda komma tillbaka till jobbet utan att deras fysiska närvaro är helt nödvändig, och Folkhälsomyndigheten häver allmänna råd kopplade till att undvika trängsel, arbeta hemma och särskilt god handhygien.

Källa: Regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.