• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinnliga ölkännaren Amanda Knöös sitter i en bar och dricker en ljus lager.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amanda Knöös ville lära sig mer om öl. Hör hennes tips på hur man börjar i klippet. Foto: Hanna Bolander/SVT

Ölkännaren Amanda: ”Konstigt att könskoda en dryck”

Publicerad

Från att inte tycka om öl till att testa hundratals nya sorter per år. Amanda Knöös ointresse utvecklades till en passion och ett ölkonto på sociala medier, ett av få som drivs av en kvinna.

– Det är flera hundratals män som har ett ölkonto, säger hon.

Amanda Knöös driver ett konto på sociala medier med inriktning på öl. Hon säger att det märks tydligt att det är mansdominerat på ölmässor, sociala medier och bryggerier som hon besökt.

Att det är fler män än kvinnor som intresserar sig för öl speglas även på arbetsmarknaden. Även om andelen kvinnor i ölbranschen ökat med fem procentenheter på tre år, så är fortfarande 70 procent av de anställda på bryggerierna män, enligt branschorganisationen Sveriges Bryggeriers senaste rapport.

Lärde sig att tycka om öl

Det var för fem år sedan som Amanda Knöös intresse tog fart på riktigt, då hon förälskade sig i lokalproducerad öl. Från att inte gilla smaken så testar hon i dag mellan 200 och 300 nya öl per år.

– Jag gillade inte ens öl från början, säger hon och tar en klunk av den ljusa lagern.

I videon delar Amanda Knöös med sig av sina tips på hur du kan lära dig mer om öl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.