Hassan Haidari och ”Mohssen” levde tidigare som papperslösa i Malmö, men i år prövas deras asylansökningar igen. Med tanke på läget i Afghanistan hoppas de få uppehållstillstånd. Foto: Raphaelle Sisask/SVT

Hoppet om asyl – kluvna känslor när läget i Afghanistan förvärras

Uppdaterad
Publicerad

De känner för sina landsmän, men ser också att situationen i Afghanistan kan göra det lättare för dem att få permanent uppehållstillstånd. Efter flera år som papperslösa prövas Hassan Haidaris och ”Mohssens” asylansökningar av Migrationsverket, och denna gång hoppas de få stanna.

– Mina känslor är motstridiga. Ledsen för det som talibanerna utsätter människor i Afghanistan för, men glad för att det som händer där kanske innebär att jag får stanna här, säger Hassan Haidari.

De senaste åren har han varit papperslös i Malmö. Men i år prövas Hassans andra asylansökan av Migrationsverket. Den här gången hoppas han på ett annat besked.

– Första gången jag sökte asyl i Sverige fick jag avslag. Jag blev riktigt besviken, för jag vill inte skickas till Afghanistan. Även om jag är medborgare så är jag född i Iran och har aldrig varit i Afghanistan.

”De vet inte att jag är papperslös”

Mohssen, som egentligen heter något annat, inväntar också besked från Migrationsverket. Sex år har gått sedan han flydde till Sverige, men hans familj vet ännu inte om att han inte fått permanent uppehållstillstånd.

– De skulle bli så oroliga om de fick reda på att det finns en risk att jag skickas till Afghanistan, säger han.

Känns som ett lotteri

Varken Hassan Haidari eller Mohssen vet när de kommer få besked från Migrationsverket.

– Ibland känns det som ett lotteri. Man vet inte när det händer och vilket svar man kommer att få från myndigheten. Men att skickas till Afghanistan vore som att skickas till döden, säger Hassan Haidari.

Hör Hassan Haidari och Mohssen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.