Havsbiologen Michael Hansen på Öresundsakvariet i Helsingör. Foto: SVT

Öresund kan bli dansk-svensk nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om att stärka skyddet av Öresunds havsmiljö tar fart igen. Den nya danska regeringen har uttalat sitt stöd för att sundet på sikt bör bli dansk-svensk nationalpark.

– En bra idé som skulle kunna få fler av oss att känna stolthet över det unika liv som finns här, säger havsbiologen Michael Hansen på Öresundsakvariet i Helsingör.

Enligt honom är sundet mellan Danmark och Sverige extra skyddsvärt eftersom det till skillnad från många andra av världens havsområden fredats från två svåra hot mot det marina bottenlivet.

Närmast orörda bottnar

Det ena är trålfisket, som förbjöds i Öresund redan på 30-talet, om än mest av omsorg om den övriga fartygstrafiken i de trånga farlederna.

– Det har lett till att bottnarna på sina håll är närmast orörda. Men eftersom navigationsmöjligheterna förbättrats dramatiskt sedan trålförbudet infördes finns ju alltid oron att myndigheterna ska få för sig att häva det, menar Michael Hansen.

Ett annat hot har varit byggindustrins sandsugning i sundet, förbjudet sedan länge i Sverige och nu på väg att fasas ut även på den danska sidan efter ett regeringsbeslut i fjol. Även där tror Michael Hansen att en upphöjelse till nationalpark, eller vilken beteckning man nu väljer i slutänden, skulle kunna fungera som en garant.

– De politiska vindarna kan vända. Att ge området nationalparksstatus skulle förstås öka intresset för att beskydda Öresund även framöver, säger han.    

Fler restriktioner

Just namnfrågan är komplicerad eftersom begreppet nationalpark har olika innebörd på ömse sidor sundet, en svensk nationalpark omges av långt fler restriktioner än en dansk. Andra möjliga beteckningar är marint reservat eller biosfärområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.