Sam Henriksson bor i stadsdelen Hyllie i Malmö, den sista anhalten innan Danmark för de som tågpendlar. Han har 35 minuter från dörr till dörr och har pendlat över bron i åtta år.
– Om man jämför då med hur det är nu, får jag 20 procent mer i lön bara på grund utav valutakursen, säger Sam, som arbetar på Nordea i Köpenhamn där han ansvarar för ett IT-team.
Drabbas inte av boräntor och matpriser
Omkring 16 700 personer bor i Sverige och jobbar i Danmark, enligt siffror för 2021. Sam tror att de pendlare som har stora omkostnader och höga bolån kanske påverkas mer av inflationen, men för honom själv är påverkan knappt märkbar.
– Jag har märkt av höga matpriser, skenande elpriser och boräntor. Men summan i slutet påverkas nog inte så mycket, säger han.
Kopplad till euron
Att den svenska kronan är svag gentemot den danska, handlar om att den danska är knuten till euron.
– Eftersom den danska kronan i stort sett är kopplad i ett fast förhållande till euron, och den svenska har försvagats mot euron, så har den svenska kronan även försvagats mot den danska kronan i stor omfattning, säger Anders Eklöf, valutastrateg på Swedbank.
Uppmuntrar fler att pendla
Det finns många som lyfter fram negativa aspekter av pendlingen, med tågkrångel och annat, påpekar Sam. Men han själv uppmuntrar fler att söka möjligheter på andra sidan bron.
– Jag säger till alla jag träffar i Malmöområdet som söker eller vill byta jobb att de borde kika på jobb på andra sidan bron, även lågavlönade jobb har ganska bra lön i svenska kronor.
I klippet berättar Sam om hur han påverkas av den svaga svenska kronan.