– Kommer mitt utseende, som är en av de få sakerna jag inte kan göra någonting åt, spela större roll inför rättvisan om hur man bedömer mig som kriminell i fortsättningen, frågar Anders van Geijt sig.
Kommunpolisen Malin Morän förstår att det finns en viss oro kring vad som kommer gälla, vem som kommer att visiteras och på vilka grunder.
– Skjutningar är kopplade till våra särskilt utsatta områden i Malmö och där finns det människor med olika etniciteter och religion. Där är det höga krav på polisen ifall en säkerhetszon skulle införas. I de områdena så måste vi ha kunskap om olika grupperingar av kriminella så att det inte blir godtyckliga visitationer som utförs, säger hon.
Den gula västen
Vid en allmän trafikkontroll i området Sofielund i Malmö hade Anders stött på två poliser som han uttryckt sin oro för och som han ställt frågor till om hur han kan minska risken för att bli stoppad av en polis i en potentiell visitationszon.
– Jag fick rådet av de här poliserna att klä mig i gul reflexväst och i gula varselbyxor för det är svårare för dem att ta mig som kriminell för då gör jag ju allt för att synas. Kriminella vill ju inte synas och klär sig som mörkt som möjligt. Jag har västen på mig för att visa att jag inte är kriminell.
Kommunpolisen Malin Morän menar att Anders inte behöver ha på sig en gul väst för att visa att han inte är kriminell.