De senaste fem åren har andelen Malmöbor som har utsatts för någon form av brott stadigt minskat. Från cirka 30 procent 2012 till 25 procent 2017.
Trots det fortsätter malmöbornas känsla av otrygghet att öka. Det visar polisens senaste trygghetsmätning.
– Jag förstår att folk är oroliga med tanke på de mord vi har haft i stan, säger Stefan Sintéus, chef för polisområde Malmö. Även om det är kriminella som skjuter på varandra så är oron berättigad.
Oro för överfall
Oro för att bli överfallen och misshandlad i det egna området samt att röra sig ute ensam under sena kvällar är några av de saker som oroar Malmöborna mest.
Jämfört med förra årets mätning är förändringarna små, men trenden är att malmöborna för varje år känner sig något mer otrygga.
– Lösningen är bland annat mer polisiär närvaro, menar Stefan Sinteus.
Andelen som uppger att de avstått från någon aktivitet på grund av otrygghet ökat jämfört med 2016. Till exempel är det fler Malmöbor som känner sig otrygga i offentliga miljöer som restauranger, barer och nattklubbar, men andelen som har utsatts för våld ökar inte år 2017 och är betydligt lägre de senaste åren än i mätningar före 2012.
Polis i krogmiljö
– Vi arbetar i centrum på så kallade mikroplatser i krog- och nattklubbsmiljön, där risken för att det uppstår bråk är större. Vi har också hjälp av övervakningskameror på exempelvis Stortorget, säger Pierre Douhan som är kommunpolis vid lokalpolisområde Norr.
Årets trygghetsmätning, där där 61 procent, eller 4031 personer svarade på enkäten, skickades ut till boende i Malmö mellan 16 och 85 år under september och oktober.
LÄS MER: De ska öka tryggheten i Svedala