Överläkare: ”Det är helt fel att operera barn”

Uppdaterad
Publicerad

Danmark har samma fetmaepidemi bland barn och unga som Sverige. Trots det opereras inga barn för fetma i Danmark.

Där slog sjukvården larm 2010 om att gastric bypass-operationer hade så allvarliga biverkningar och komplikationer, att metoden nu enbart används på allvarligt sjuka vuxna. Samtidigt höjdes åldersgränsen till 25 år.

Vi är på Hvidovre hospital i utkanten av Köpenhamn. En betongbunker byggd på sextiotalet med långa korridorer. Hit kommer patienter som lider av övervikt och svår fetma. I Danmark pågår samma fetmaepidemi som i Sverige.

Fetma bland barn

Mellan 3 och 4 procent av alla danska barn och unga är extremt överviktiga. Sammanlagt är det 28 000 danska barn som räknas som feta.

Populär metod

Men även här har man haft problem att hitta effektiva metoder att behandla fetma. När Gastric bypass-operationen, där magsäcken förminskas för att patienten ska gå ner i vikt, kom 2005 blev den därför omåttligt populär.

Då opererade man 284 patienter, men redan fem år senare hade det stigit till 4.400. Liknande siffror som i Sverige. De danska privata sjukhusen opererade en stor del av patienterna och fler och fler patienter krävde en fetmaoperation.

– Det är otvivelaktigt så att den enda effektiva metod vi känner till idag är operation, säger Torben Mogensen, överläkare och vicedirektör på Hvidovre Hospital.

Larm om allvarliga biverkningar

Men i takt med att antalet operationer ökade började problemen komma. 2010 slog den offentliga sjukvården larm om mycket allvarliga biverkningar och komplikationer hos gastric bypass-opererade.

Var femte patient som opererats drabbades av allvarliga komplikationer. Ändå hade man ingen total överblick eftersom Danmark saknade en central databas för alla biverkningar. Men på sjukhusen såg man patienterna som kom tillbaka med allvarliga problem.

– Det vi såg var att det var riktigt många människor kom tillbaka för omoperation på grund av bråck i magen, säger Torben Mogensen. På vår medicinska avdelning var det många som kom med problem som att inte kunna uppta de vitaminer och det järn som är nödvändigt. Vi såg också patienter med mycket lågt blodsocker och som generellt hade fått ett mycket dåligt liv.

På väg mot ”vårdskandal”

Den dåvarande danska regeringen tillsatte en expertgrupp för att utvärdera metoden. Torben Mogensen blev expertgruppens ordförande. Han var mycket bekymrad och fruktade att en massiv vårdskandal var på gång att brisera i Danmark. Tusentals danskar hade opererats med en metod som innebar stora risker.

Efter råd av expertgruppen beslutade dåvarande sundhedsministern Bertel Haarder, Venstre, att Danmark kraftigt skulle minska antalet gastric bypass-operationer. Enbart de mycket överviktiga med följdsjukdomar som diabetes skulle operereras. Man höjde också åldersgränsen till 25 år.

– Vi menar att gastric bypass är en operation man ska leva med resten av sitt liv, säger överläkare och vicedirektör vid Hvidhovre hospital, Torben Mogensen. Man ska kunna hantera sin diet resten av livet, ta sina vitaminer och gå på kontroller resten av livet. Vi menar att människor inte är kapabla att ta ett sådant beslut före 25-års ålder.

Sverige går åt motsatt håll

Idag är antalet gastric bypass operationer nere i cirka 1200. Men där Danmark har minskat antalet operationer har Sverige gått motsatt väg. I Sverige operererar man numera barn mellan 13 och 18 år. I Danmark är det helt uteslutet.

– Jag anser att det är helt fel att gastric bypass-operera barn, säger Torben Mogensen. Det är ett ingrepp som har många biverkningar och kompikationer. Jag tror inte att barn inser vilka konsekvenser en gastric bypass-operation har.

Nya upptäckter kring biverkningar

I november i år presenteras en femårsstudie på svenska gastric bypass-opererade barn som visar positiva resultat. Men i Danmark ser man skeptiskt på studien.

– Jag tror att fem år är alldeles för kort tid för att dra några slutsatser, säger Torben Mogensen, överläkare och vicedirektör på Hvidovre hospital. Det kommer hela tiden nya upptäckter av biverkningar eller komplikationer som vi inte sett tidigare. Jag menar att det är ett så stort ingrepp att operera barn är helt fel.

Antal gastric bypass-operationer i Danmark

2005:    284

2006:    585

2007:  1289

2008:  1926

2009:  2713

2010:  4400

Fetma i Danmark

– Mellan 30 000 och 50 000 vuxna lider av fetma i Danmark

– 28 000 danska barn under 17 år lider av fetma

– I åldersgruppen 6-8 år är det 4,5 % av barnen

– I åldersgruppen 9-17 är det 3 % av barnen som räknas som feta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fetma bland barn

Mer i ämnet