– Vi vill få en bild över hela Skåne och se hur det ser ut. Det finns ingen mätstandard idag för vad som är mycket eller litet och vad det är för partiklar, men det blir en slags scanning av läget idag, säger Thomas Lakowitz som är limnolog på Länsstyrelsens vattenenhet i Skåne.
Tidigare har man mest tittat i haven efter plast. Men i undersökningar av sjöarna Mälaren och Vättern har man hittat mikroplaster och Örebro Universitet gör nu en ny studie som inkluderar Hjälmaren och Mälaren och ett antal mindre vattendrag. Screeningen i Skåne är sannolikt första gången man undersöker en hel region.
– Vi kan titta på resultaten och se på vad är det för källor. Var kommer vattendragen som leder till sjöarna ifrån och finns det någon påverkan? Utifrån det kan vi göra en analys om vi har mer i ett område eller mindre i ett annat och hur det korrelerar med tänkbara utsläppskällor.
Musslor studeras
Eftersom man har sett att de små plastpartiklarna kan ta sig in i organismer så undersöker man i det här projektet också sötvattenmusslor.
– Om nu plasten finns i naturen och den kommer in i biologin i levande organismer så är musslor bra att titta på för de ligger på botten i många år och filtrerar mycket vatten, säger Thomas Lakowitz.
Mikroplaster kan inte ses för blotta ögat. Det är väldigt små partiklar som kommer från bildäck, från vägbanor, när vi tvättar våra kläder och kan eventuellt också vara bärare av andra saker som läkemedelsrester och kemikalier.
I dag renar reningsverken ut det mesta av hushållens plast.
– Det här är ju någon slags undersökning av hur tillståndet ser ut just nu men sedan är det ju upp till forskningen att visa vad är det är som är farligt, säger Thomas Lakowitz.
Detta är mikroplaster
Mikroplaster kallas små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter.
Partiklarna kan komma från till exempel slitage på bildäck, konstgräsplaner, tvätt av fleeceplagg, skönhetsprodukter och båtskrov.
De kan också komma från större plastskräp som brutits ner till mikropartiklar.
Ett bekymmer är att fisk och andra djur får i sig plastpartiklar i tron att det är föda utan att kunna smälta den.
Forskarna misstänker också att plastpartiklarna kan knyta till sig miljögifter, och att plasten kan läcka kemikalier.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten