Den 6:e november startar pilotstudien där Arriva ska testa kroppskamerornas funktion ombord på Pågatågen. Det är ett tiotal tågvärdar som tackat ja till att medverka och där samtliga kommer att utgå från Helsingborgs centralstation.
Med kroppskamerorna hoppas man också öka resenärernas säkerhet. Testet har tidigare genomförts och utvärderats på bussar i Järvaområdet i Stockholm med goda resultat.
– Under de tre månader som studien pågick ombord på de här bussarna fångades inga fall av hot och våld på film, säger Arrivas trygghetschef Kenny Bungss till SVT Nyheter Skåne.
Förebyggande effekt
Konstruktionen är enkel för den som väljer att bära en kroppskamera.
– De är i storlek som en mobiltelefon och man knäpper fast den i brösthöjd innan sitt pass och kan stänga av eller sätta på den när man vill. Dessutom är allt material krypterat så att ingen kan komma åt det, exempelvis om den tappas bort. När man är färdig med sitt pass tankar man över materialet, säger Kenny Bungss.
Efter tre månader ska projektet utvärderas och han är försiktigt positiv redan nu.
– Jag tror personligen att kameran har en förebyggande effekt, just att man vet om att man blir filmad.
– Men det primära här för oss är att personalen ska uppleva en ökad trygghet i sitt arbete, såväl som resenärerna och där tror jag att kameran kan spela en viktig funktion, säger Kenny Bungss.