Hör sjuksköterskan Åsa Wieslander berätta mer om sina känslor kring nedläggningen i klippet. Foto: SVT

Personalen rasar mot att Flyktinghälsan stängs

Publicerad

Sedan 2006 har Flyktinghälsan tagit hand om asylsökande och papperslösa. Men till sommaren ska den stängas.

– Jag är så arg att jag kokar, säger sjuksköterskan Åsa Wieslander.

Hos Flyktinghälsan i Malmö får nyanlända genomgå hälsoundersökningar. Patienterna kan också komma på akuta besök utan att behöva boka tid på telefon.

– Det är mycket enklare att skapa en relation till patienten om man pratar samma språk, säger sjuksköterskan Hamdi Ahmed, som talar somaliska.

Kan ej lista patienter

Nyligen fick personalen besked om Flyktinghälsan föreslås stängas i juli. Ekonomin är för dålig, enligt primärvårdscheferna.

– All ersättning till vårdcentralerna bygger på att man har listade patienter. Vi kan naturligt nog inte ha det, eftersom ingen av våra patienter har svenskt personnummer, säger Åsa Wieslander.

Vill inte intervjuas

Birte Sandberg (C), ordförande i primärvårdsnämnden, vill inte ställa upp på en intervju om nedläggningsplanerna för Flyktinghälsan.

”Vi politiker bör inte gå in och detaljstyra förvaltningarna”, skriver Birte Sandberg i ett sms, där hon också skriver att det är ”förvaltningen och verksamheten som fattar beslutet”.

När Flyktinghälsan stänger är tanken att samtliga vårdcentraler i Skåne ska dela på ansvaret för asylsökande och papperslösa personer.

”Kompetensen försvinner”

Personalen på Flyktinghälsan är rädd för att det inte kommer att fungera och att den kompetens och erfarenhet som de byggt upp raseras. Dessutom tror de att det blir svårt för flyktingar att söka sig till vanliga vårdcentraler.

– För mig har patienter berättat att de inte vågar gå till andra vårdcentraler eftersom de tror att polisen kommer och fångar dem, säger Hamdi Ahmed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.