• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Malmös största kyrka fyller 700 år – byggs om inför firandet

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns en tid när kyrkan var mitt i byn. Så är det inte längre. Men Petrikyrkan ligger fortfarande centralt i Malmö och i år fyller den 700 år.

En ny ultramodern orgel från Tyskland installeras i Sankt Petri kyrka inför 700-årsjubileet som ska firas under året. Delar av kyrkan är därför en byggarbetsplats. Inget unikt för en gammal kyrka som genomgått flera renoveringar, om- och tillbyggnader genom åren.

– Det är bara här i krämarkapellet som det finns målningar kvar. De som funnits i andra delar av kyrkan har tagits bort, berättar Anne Ruponen, som är guide i kyrkan.

Foto: SVT

Mäktiga män har genom historien gjort förändringar i kyrkan. På 1500-talet, efter reformationen, vitkalkades taket och de målningar som fanns täcktes över. På mitten av 1800-talet, när det var dags för en stor renovering, knackades rester av de målningar som fanns kvar ner.

– Det gör att det inte finns några målningar kvar i kyrkorummet, säger Anne Ruponen.

Men en del av kyrkan förblev intakt, krämarkapellet, och där kan vi idag se målningar från 1400- och 1500-talen. Anledningen till att de är bevarade är att Malmö stad använde krämarkapellet som brandstation. När brandväsendet flyttade till nya lokaler kunde Teodor Wåhlin, känd kyrkoarkitekt, ta fram målningar. Det skedde i början på 1900-talet och tack vare ett världsligt behov, att släcka bränder, är konsten i krämarkapellet bevarad till eftervärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.