En ny ultramodern orgel från Tyskland installeras i Sankt Petri kyrka inför 700-årsjubileet som ska firas under året. Delar av kyrkan är därför en byggarbetsplats. Inget unikt för en gammal kyrka som genomgått flera renoveringar, om- och tillbyggnader genom åren.
– Det är bara här i krämarkapellet som det finns målningar kvar. De som funnits i andra delar av kyrkan har tagits bort, berättar Anne Ruponen, som är guide i kyrkan.
Mäktiga män har genom historien gjort förändringar i kyrkan. På 1500-talet, efter reformationen, vitkalkades taket och de målningar som fanns täcktes över. På mitten av 1800-talet, när det var dags för en stor renovering, knackades rester av de målningar som fanns kvar ner.
– Det gör att det inte finns några målningar kvar i kyrkorummet, säger Anne Ruponen.
Men en del av kyrkan förblev intakt, krämarkapellet, och där kan vi idag se målningar från 1400- och 1500-talen. Anledningen till att de är bevarade är att Malmö stad använde krämarkapellet som brandstation. När brandväsendet flyttade till nya lokaler kunde Teodor Wåhlin, känd kyrkoarkitekt, ta fram målningar. Det skedde i början på 1900-talet och tack vare ett världsligt behov, att släcka bränder, är konsten i krämarkapellet bevarad till eftervärlden.