En luftfoto av en stor, modern byggnadskomplex med flera byggnader och en öppen gård. Byggnaderna har en ljus färgpalett och är omgivna av träd och grönområden. Det finns tydliga gångvägar och parkeringsområden som är del av layouten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om allting går enligt planerna kommer den nya anstalten att invigas 2027 med en kapacitet på 720 platser. Foto: Arkitekterna Krook & Tjäder

Plats för över 700 interner – såhär ser Trelleborgs nya anstalt ut

Publicerad

Med en fördubbling av fängelseplatser i sikte, fortsätter Kriminalvårdens stora satsning i Skåne. Nu påbörjas bygget av en ny anläggning i Trelleborg, som kommer att inkludera både ett fängelse och ett häkte.

Skåne står inför en betydande kapacitetsökning som en följd av den strängare straffpolitiken. Utredningar pågår för att etablera nya anstalter i Eslöv och Ystad, och i september öppnades ett nytt häkte i Kristianstad med plats för 120 personer.

– Det betyder jättemycket att en kommun får möjlighet att få till 600 arbetstillfällen, säger kommundirektör Gisela Öst.

Upp till 720 platser

Sedan sommaren 2023 har det blivit standard att ha två intagna per rum vid all nybyggnation, vilket också gäller för den planerade anläggningen i Trelleborg. Den ursprungliga planen för anstalten och häktet omfattade 450 rum, men anläggningen kan rymma upp till 720 platser.

Byggstart efter lång process

I juni 2020 undertecknades en avsiktsförklaring mellan Trelleborgs kommun och Kriminalvården för att etablera den nya anstalten i anslutning till det östra industriområdet. Detaljplanen överklagades senare till mark- och miljödomstolen.

Domstolen avslog de inkomna överklagandena, vilket ledde till nya överklaganden till Mark- och miljööverdomstolen. Denna instans beslutade att inte ge prövningstillstånd, vilket innebar att överklagandena avslogs. Anstalten förväntas stå färdig 2027 och kostar cirka 3, 5 miljarder kronor.

Hör kriminalvårdschef Andreas Wallin och kommundirektör Gisela Öst berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.