Kvinna i blå uniform inne i en häktescell med ljusgröna väggar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar säkerhetshandläggaren Therese Lagrelius runt i de nya lokalerna. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Här invigs nya häktet i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan två och ett halvt års bygge invigs nu det nya kriminalvårdshuset i Kristianstad. Byggnaden kommer bland annat husera ett häkte med 120 platser – som kan vara Sveriges bästa häkte för fågelskådare.

Från flera av häktesrummen tornar biosfärområdet Vattenriket med sitt fågelliv upp sig utanför fönstret. Den ljusblå byggnaden är numera en av de första byggnader som man ser när tågen rullar in mot Kristianstad C, utöver landmärken som vattentornet och Heliga trefaldighetskyrkan.

Flera myndigheter samlas

I kriminalvårdshuset kommer det utöver häktet också finnas lokaler för frivården och den nationella transportenheten.

Byggnaden är en del av det nya rättscentrumet, som även Nationellt forensiskt center och Polis- och Åklagarmyndigheten kommer vara en del av när det står färdigt.

Med bristen på häktesplatser som råder i Sverige blir det inga problem att fylla de 120 platserna, enligt Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren som var på plats under invigningen på torsdagen.

En del föredrar dubbelrum

I byggnaden finns både enkel- och dubbelrum – men att dela rum behöver inte vara något negativt, menar Andreas Koyfis som kommer jobba på häktet och menar att en del till och med föredrar dubbelrum.

– Småtimmarna kan vara väldigt jobbiga. Du är med dig själv och dina egna tankar. Har du då en person som du kan sitta och spela kort eller snacka med, så kan det underlätta för vissa, säger Andreas Koyfis.

I videoklippet: Följ med in i Kristianstads nya häkte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.