Johan Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eslöv. Skylt utanför anstalten Ringsjöns entré i Eslöv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Andersson (S) menar att den nya anstalten skulle kunna bidra med 150 nya arbetsplatser till Eslöv. Foto: Otto Johansson/SVT

Nytt fängelse med 200 intagna planeras i Eslöv

Publicerad

Fler döms till fängelse med hårdare lagar och Kriminalvården beräknar att det behövs 18 000 nya platser för intagna de närmaste tio åren. I Eslöv har nu de första stegen tagits för att en ny anstalt ska kunna uppföras.

Under förra veckan godkände kommunstyrelsens arbetsutskott en ansökan från fastighetsägaren om en ändring i detaljplanen som ska möjliggöra att bygga den nya anstalten.

Den planerade nya anstalten är tänkt att ha plats för 200 intagna och ska ha säkerhetsklass 2. Det innebär att det kommer att vara ett inhägnat område med höga staket runt.

På andra sidan Rönne å ligger redan kvinnofängelset Ringsjön med plats för 40 intagna.

Fler fängelser behövs i landet

Kriminalvården behöver 18 000 nya platser de närmsta tio åren.

Utöver planerna på en klass 2-anläggning i Eslöv planeras bland annat ett multifängelse i Norrköping och i Trelleborg planeras ett nytt fängelse stå klart 2027.

Nya arbetstillfällen i Eslöv

Bygget i Trelleborg har stött på stort motstånd med initiativ om folkomröstning, som dock röstades ner av kommunfullmäktige.

I Eslöv finns ingen sådan opinion i nuläget enligt kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

– När det gäller anstalter så är det delar som man som privatperson kanske känner osäkerhet kring, men där kan ju Kriminalvården stärka upp det arbetet och förklara hur det fungerar och då blir det ofta en lite annan syn på anstalterna.

För kommunen ser man även möjligheter till nya arbetstillfällen.

– Det här innebär omkring 150 nya arbetstillfällen i Eslövs kommun, säger Johan Andersson (S).

Strandskydd och naturvärden

Processen går nu vidare till en planprocess. Där ska frågor som strandskyddet vid Rönne å, naturvärden i området och vattentillförseln utredas innan några spadar kan sättas i marken.

– Det här tar cirka två till fem år att genomföra, innan dess vet man inte om det går att bygga på området så detta är ett första skede, säger Johan Andersson (S).

På andra sidan Rönne å från anstalten Ringsjön planeras den nya anstalten. Foto: SVT Grafik/Google

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.