• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Via övervakningskameror på Stortorget i Malmö spanade polisen på platsen där han bestämt träff med pojken. Foto: Janerik Henriksson/TT

Polisanställd i Malmö ville ha sex med minderårig pojke

Uppdaterad
Publicerad

En polisanställd i Malmö stämde träff med vad han trodde var en minderårig pojke för att ha sex. Sedan använde han polisens kameror på Stortorget för att se vem som faktiskt kom till träffen. Nu åtalas han för grovt dataintrång och tjänstefel.

Under ett arbetspass chattade mannen med vad han trodde var en minderårig pojke för att bestämma en träff där de skulle ha sex. Den minderåriga pojken visade sig senare vara en vuxen person som arbetar utanför rättsväsendet för att förhindra sexualbrott mot barn.

Använde kameror på Stortorget

Mannen arbetade som operatör i en spaningsgrupp på polisen och ska därför ha haft tillgång till att utföra spaning med polisens övervakningskameror.

Under sitt arbetspass använde han den tillgången för att zooma in på Stortorget i Malmö, där han och ”pojken” stämt träff.

– Åtalet baseras på att han varit inom tjänsten när han för personliga syften har utnyttjat polisens övervakningssystem. I stämningsansökan menar jag att hans syfte var att leta efter den fiktiva 14-årige pojken som han tror sig ha chattat med, säger Nicklas Englund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Den åtalade mannen jobbar inte längre hos polisen.

Inte misstänkt för grooming

Däremot kan åtal om kontakt för att träffa minderåriga i sexuellt syfte inte väckas.

– Förutsättningen för att åtal om brott i kontakt med barn i sexuellt syfte, så kallat groomingbrott, är att det finns ett riktigt barn. I detta fallet är det ju en vuxen som utger sig för att vara ett barn. Därför blir det inget brott, säger Nicklas Englund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.