Operation rimfrost inleddes 11 november förra året efter mordet på en 15-åring på Möllevången i Malmö, ett av flera våldsdåd i Malmö under kort tid. Per-Olof Söyseth, biträdande kommenderingschef, sa vid en presskonferens på fredagen att Rimfrost hjälpt polisen att utveckla sina arbetsmetoder och att det kommer att prägla polisens fortsatta arbete.
– Rimfrost har inneburit en personalförstärkning för oss. Det har gett polisen i Malmö något av en andhämtning och varit ett sätt att flytta fram positionerna, säger han.
Per-Olof Söyseth anser att det som polisen lärt sig under perioden har förbättrat brottsbekämpningen och beskriver det som att polisen efter att Rimfrost avslutats kommer vara ”minst lika effektiv som i dag”.
Sett resultat kring droghandeln
– Vi behövde kunna växla upp i en eskalerande situation, få in mer kraft och få in rätt kompetens. Det har Rimfrost kunnat ge oss, säger Mattias Sigfridsson, tf chef för polisområde Malmö.
Han menar att polisen sett tydliga resultat i flera områden när det kommer till droghandel, bland annat kring Möllevången även om polisen inte tror att den öppna droghandeln försvunnit för all framtid.
– En beskrivning av att Rimfrost avslutas stämmer inte med den bild vi ser av vårt arbete, vi ser att arbetsmetoden fortsätter, säger han.
”Allvarligt konfliktläge i Malmö”
Samtidigt säger han att det finns ett allvarligt konfliktläge i Malmö med många kriminella nätverk och konflikter som gör att polisen kommer att ”behöva vara på tå” för att undvika nya skjutningar.
– Det är viktigt att poängtera att Operation rimfrost är en kortsiktig och tillfällig lösning och att de här problemen är långsiktiga. Men vi hoppas och tror att vi kommer att fortsätta att se den utveckling vi sett i Malmö under de senaste åren.
Se klippet ovan.