Polisen var på plats på flera platser utmed E65 mellan Ystad och Malmö under midsommarhelgen med anledning av den senaste tidens stenkastning mot danskregistrerade fordon. Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet anmälningar om stenkastning mot danskar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har jobbat hela helgen med övervakning av vägarna mellan Ystad och Öresundsbron efter att danska bilister sedan i våras utsätts för stenkastning på framför allt E65.

– Vårt arbete är mycket uppskattat av danskarna, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Under midsommarhelgen satte polisen även in drönare i jakten på stenkastarna vid sidan av övervakning av alternativa vägar. Två incidenter kontrollerades men det rörde sig om bilister som fått vanliga stenskott.

– Vi har fortsatt arbeta operativt mellan Malmö och Ystad längs med E65 hela helgen. Det har dock inte förekommit någon stenkastning i helgen, säger Ewa-Gun Westford till SVT Nyheter Skåne på måndagsförmiddagen.

Stenkastning mot danskar på E65

De senaste dagarna har det däremot kommit in anmälningar om stenkastning som skett vid tidigare tillfällen.

75 anmälningar

Sedan april månad har polisen tagit emot sammanlagt 75 anmälningar om stenkastning mot danska bilister. Polisen uppmanar alla som blivit eller tror sig blivit utsatta för stenkastning att polisanmäla det.

– Vi ringer och pratar med alla som gjort en anmälan och vi håller förhör med alla. Det är mycket uppskattat av danskarna, säger Ewa-Gun Westford, och fortsätter:

– Sedan är vi som alltid även igång med ett polisarbete som vi inte berättar om utåt.

”Mycket allvarligt”

Det var inte förrän en dansk pendlargrupp gick ut och berättade om händelserna i sociala medier som den svenska polisen förstod omfattningen av stenkastningen.

– Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat.

Vet ni vem som ligger bakom stenkastningen?

– Så långt är vi inte framme i utredningen ännu, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning mot danskar på E65

Mer i ämnet