Poliser i Malmö och rapporten om hotbilden under Eurovision.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör terrorforskaren Hans Brun förklara varför hotbilden mot evenemanget är så komplex. Foto: Rikard Collsiöö / SVT

Polisens interna rapport: Så ser hotbilden mot Eurovision ut

Uppdaterad
Publicerad

Eurovisionveckan i Malmö innebär stora prövningar för myndigheterna. SVT har tagit del av Polisens nationella hotbedömning som beskriver en rad utmaningar.

– Det är en komplex hotbild. Det är oerhört svårt, vi ska inte skönmåla det här, säger Hans Brun, terrorforskare.

I en 23 sidor lång rapport har Polisens nationella underrättelseenhet sammanfattat hotbilden mot Eurovision Song Contest i Malmö. Det mesta är hemligt – men hotbilden är bred.

– Det som blir svårast för myndigheterna är mixen av olika hot, det kommer bli en utmaning, säger Hans Brun terrorforskare, med lång bakgrund inom polisen och numera verksam som chefsanalytiker vid Utbetalningsmyndigheten.

Eurovision song contest 2024

Bland annat tar rapporten, som polisen även delat med Försvarsmakten, upp risken för cyberangrepp, överbelastningsattacker, civil olydnad och kapning av sändningstid.

– Den myndighetspersonal som jobbar med det här är väldigt kompetent men det här är väldigt avancerat, säger Hans Brun.

Bildmontage: Malmö Arena och Polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är komplicerade veckor vi står inför” – Hör polischefen om säkerhetsläget vid Eurovision Foto: Johan Nilsson/TT Erik Rönnqvist/SVT

Risken för terrordåd

Hotbedömningen beskriver också det faktum att Sverige är ett prioriterat mål för våldsbejakande islamistiska terrororganisationer.

– Med den förhöjda hotbild vi har är det ett problem generellt sett med den här typen av stora evenemang som drar stor publik, det finns en säkerhetsaspekt som inte kan negligeras, säger Hans Brun.

Polisens analytiker fångar även upp hur hbtqi-vänliga miljöer utsatts för våld och nämner bland annat attacken mot en bar i anslutning till Norges pride-festival.

God beredskap

Polisen kommer också att behöva avsätta resurser för att övervaka de väntade protesterna mot Israels deltagande i tävlingen.

Men polisen har sagt att deras beredskap är god och att de har tagit höjd för att hantera en rad olika scenarier.

Insatsen väntas bli en av de största någonsin i Sverige och personal från stora delar av landet kommer att delta i arbetet. De får också stöd av poliser från Norge och Danmark.

– Jag tycker man ska gå dit och njuta av evenemanget och ha kul. Ser man något konstigt ska man kontakta myndigheterna, säger Hans Brun.

Kan man känna sig trygg?

– Absolut, säger Hans Brun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet