• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: arkivbild SVT

Poliser i Skåne utrustas med elpistoler

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 januari 2018 kommer ett 50-tal poliser i insatsstyrkan inom polisregion syd att bära elpistoler i en försöksverksamhet.

– Elpistolerna kommer inte att ersätta det vanliga tjänstevapnet. Det kommer snarare att ses som ett komplement till batong och pepparsprej, berättar Per Wärdig, projektledare för försöksverksamheten med elchockvapen på polisen.

Skånska poliser med i testet

Totalt kommer ett 50-tal poliser inom insatsstyrkan i polisregion syd att få ta del i utbildningen och bära elpistoler nästa år.

– Vi väljer att kalla det för elchockvapen för att avdramatisera det hela lite, säger Per Wärdig.

– Främst är motivet att minska våldsnivån vid ett ingripande och slippa skador både på gärningsmän och poliser, menar Wärdig.

Blir muskelförlamad

När en elpistol avfyras skjuts två pilar ut med tunna koppartrådar. Den som blir träffad får en svag strömstyrka i sig som slår ut de motoriska signalerna i musklerna.

– Får man en stöt av vapnet faller man ihop och blir stel eftersom man inte kan använda musklerna, berättar Per Wärdig.

Testverksamheten med elchockvapen kommer att löpa under två år på flera håll Sverige för att sedan utvärderas. Totalt kommer ungefär 400 poliser att utbildas, varav cirka 50 stycken i region syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.