Gunnar Norgren är ordförande i Polisförbundet i polisområde Syd. Foto: SVT

Polisfacket slår larm om hög arbetsbelastning

Publicerad

Var tredje polis i region syd anger att deras arbetsbelastning varit mycket hög det senaste året och sex av tio menar att bemanningen inte räcker till i förhållande till de uppställda kraven.

– Polisers arbetsbelastning är orimlig, säger Gunnar Norgren, ordförande för Polisförbundet i region syd.

Det är analysföretaget Novus som på uppdrag av fackföreningen Polisförbundet har frågat poliser om deras arbetsbelastning och många uppger att jobbet har varit krävande under 2024.

I Polisregion Syd har 280 poliser svarat på enkäten och av dessa svarar 76 procent att arbetsbelastningen har varit hög, 33 procent anger att arbetsbelastningen har varit mycket hög och 60 procent svarar att bemanningen inte räcker till.

Ökningen av grova brott en delförklaring

– Vi har en samhällsutveckling som inte är så positiv, så det säger sig självt att belastningen ökar, säger Gunnar Norgren, ordförande för Polisförbundet i region Syd till SVT Nyheter Skåne.

Han menar att brottsutvecklingen med flera grova brott som kräver stora utredningsresurser, i kombination med polisbristen och att många nyanställda behöver mentorer, är några av förklaringarna till att polisernas arbetsbelastning ökat och blivit allt för stor.

– Vi behöver bli fler och Polismyndigheten skolar om redan befintlig personal till poliser, men det är inte så enkelt att det räcker, för allt mer polisarbete kräver specialistutbildning, säger Gunnar Norgren, ordförande för Polisförbundet i region Syd i ett pressmeddelande.

Kräver stöd för administration tid för återhämtning

Med stöd av enkätundersökningen uppmanar facket arbetsgivaren att bland annat förbättra det administrativa stödet så att poliser får mer tid till kärnuppdraget och att rätten till vila och återhämtning stärks.

Susanne Hagström Rosenqvist, regionpolischef i polisregion Syd, säger sig dela fackets bild.

– Det är viktigt att attrahera personal till vår polisregion och även fortsätta att minska byråkratin. Det vi kan glädjas åt är att vi har en låg personalomsättning och låg sjukfrånvaro, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.