Mats Karlsson är chef för underrättelseenheten i region Syd. Foto: Johan Nilsson/TT/Arkiv

Global polisinsats: Ett 30-tal gripna i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella polisinsatsen där samtliga polisregioner i Sverige har deltagit har lett till att flera kriminella har frihetsberövats. Närmare 30 personer har frihetsberövats i polisregion Syd enligt underrättelsechef Mats Karlsson.

– Vi har gripit människor, vi har tagit narkotikan ifrån dem och placerat dem på varsitt ställe, i arresten och i ett förråd, där de hör hemma, säger Mats Karlsson, underrättelsechef i polisregion Syd.

Efter ett internationellt samarbete för att motverka vålds- och narkotikabrottsligheten har polisen genomfört en av de största polisoperationerna hittills.

Flera har frihetsberövats

Polisinsatsen har genererat 155 gripanden i Sverige. Närmare 30 personer har gripits i polisregion Syd.

– Det är i tre av fem polisområden i syd. Och det är inte bara i storstäder, säger Mats Karlsson, som inte vill gå in närmare på var gripanden skett.

Stora mängder narkotika och vapen har kunnat beslagtagits i samband med insatsen i södra Sverige.

– Inom ramen för region Syd så pratar vi om upp till ett halvt ton narkotika i olika preparat, säger Mats Karlsson.

Gripit tongivande personer

Gripandena har skett efter att FBI skapat en krypterad telefontjänst, Anom, som har använts som kommunikationsväg för kriminella i stora delar av världen. Sedan i höstas har svensk polis haft tillgång till chattarna.

– Fördelen när vi får tillgången till den här typen av material, precis som vi sett tidigare i Encrochat, är att vi får en annan förmåga att komma åt mer tongivande aktörer. Det är väldigt glädjande för de är ju oftast väldigt svåra att komma åt. De håller sig borta från det smutsiga hantverket.

Ett tiotal mord i Sverige uppges ha förhindrats tack vare avlyssningen. Mats Karlsson vill inte säga hur många av dessa mordplaner som avser södra Sverige.

Polisinsatsen har varit avgörande

Mats Karlsson menar att det internationella samarbetet är avgörande för att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten.

– Det här är ytterligare ett steg i polisens arbete med att offensivt motverka den grova brottsligheten i Sverige och i polisregion Syd, och det visar också hur viktigt det är för oss att kunna ta del av material från olika tjänster som kriminella använder för att kommunicera, säger Mats Karlsson.

Polisregion Syd omfattas av Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.