Påven tar avsked på ett blåsigt Malmö airport. Foto: TT

Polisnotan för påvebesöket: 15 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Påvebesöket i höstas kostade polisen dryga 15 miljoner kronor och merparten får region syd stå för.

Det var under stor polisbevakning och med ett rejält mediauppbåd som påve Franciskus kom till Sturup den 31 oktober 2016 för ett två dagar långt besök i Lund och Malmö. När han lyfte igen hade besöket kostat den svenska polisen dryga 15,3 miljoner kronor. Mats Karlsson i region syd var kommenderingschef för insatsen.

– Jag är inte förvånad för det var en stor kommendering och de platser vi skulle bevaka var svåra och vi visste att det skulle bli omfattande kostnader, säger han.

I ett halvår före besöket hade polisen i region syd förberett mötet. Och Mats Karlsson berättar att man på förhand hade tagit in en ekonomisk controller som skulle se till att alla avtal följdes, att kostnaderna var rimliga och bokfördes på rätt ställe. Den stora kostnaden fick region syd ta 11,6 miljoner kronor medan resten har belastat, NOA, Nationella Operativa Avdelningen.

– Kostnaden följer normalt individen men här har man beslutat att våra kostnader ska fördelas i regionen. Polisområde Malmö  tog kostnader under förberedelsearbetet. Vi skickade till exempel personal till Krakow för att studera hur de hade gjort under påvens besök, säger Mats Karlsson.

Andra polisregioner ersätts

De andra regioner som skickade personal ersätts av NOA.

Av  15,3 miljoner kronor var nästan 6 miljoner  personalkostnader och dryga 9,3 miljoner driftkostnader i form av hyra för avspärrningar och staket, resor och hotell bland annat.

Men polisen är redan hårt ansträngd är det rimligt att ni ska stå för det här?

– Det är viktigt ur ett demokratiskt perspektiv att inte ta betalt och att låta sådana evenemang få fortgå. Polisen skall lösa sin uppgift och i efterhand får man isåfall äska mer pengar, säger Mats Karlsson.

Påvebesöket är en särskild händelse och en allmän sammankomst liksom demonstrationer, fotbollsmatcher och rockkonserter kan vara. Och Mats Karlsson tycker inte att man ska ta ut avgifter mer än möjligtvis vid högriskmatcher i fotboll. Det införde man för några år sedan men slopades igen efter kritik.

– Det är stora kostnader som dessutom ökar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.