Kommunstyrelseordföranden Ann Kajson Carlqvist (M) i talarstolen vid måndagens fullmäktige, där hennes arvode sänktes kraftigt jämfört med i december. Det landade på hundra procent av arvodet för en riksdagsledamot, det vill säga 71 500 kronor i månaden. Foto: Trelleborgs kommun och TT

Politiker i Trelleborg höjde sina arvoden olagligt

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av december höjde politikerna i kommunfullmäktige i Trelleborg sina arvoden kraftigt. Ett beslut som kritiserades från många håll, inte minst trelleborgare.

Nu kommer beslut från förvaltningsrätten som tyder på att höjningen var olaglig.

– Vad jag kan säga är att vi misstänkte att det kunde varit fel och därför upphävde vi det beslutet i januari, säger Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

Det omdebatterade beslutet överklagades av kommuninvånare. Och en av grunderna var att det kan ha varit jäv. Förvaltningsrätten kan konstatera att vissa ledamöter som deltog vid beslutsfattandet gynnas individuellt med höjda arvoden. Därför ska det upphävas.

– Vi kommer inte göra någon överklagan. Det är bara att infinna sig i vad de sagt sitt och det har vi full respekt för.

Betalning har redan gjorts i januari från det tidigare beslutet från december, något som förvaltningsrätten påpekar. Vad händer med de pengarna?

– Det är redan justerat i det arvode som betalades ut från februari. De är återbetalda.

I februari fattades ett nytt beslut om arvoden för politiker i Trelleborg. Även det har överklagats till förvaltningsrätten men där har det inte kommit något beslut än.

– Där bedömer våra jurister att de inte kommer att gå igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.