Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stenbrottet ligger ett stenkast från Ivösjön i nordöstra Skåne och hade viss aktivitet under 2000-talet. Se mer i klippet ovan. Foto: Pressbild/Mine Storage

Pumpkraft testas i Vånga – stenbrott kan bli batteri

Uppdaterad
Publicerad

Ett skånskt stenbrott skulle kunna utnyttjas till att bli ett gigantiskt energilager genom att utnyttja den gamla tekniken ”pumpkraft” i Vånga i Kristianstads kommun. En teknik som är sällsynt i Sverige men beprövad i bergigare länder.

Södra Sverige är i stort behov av nya energilösningar och det är något som företaget bakom batteriprojektet i ett stenbrott i nordöstra Skåne, arbetar med. Stenbrottet ligger på en mindre ”bergtopp” på 140 meter.

Där ska man pumpa upp vatten och ta vara på energin när man släpper tillbaka vattnet igen.

Den utvunna energin uppger företaget motsvarar en lagringskapacitet på 80 MWh.

– Vi beräknar att under de timmar vi tömmer ut vattnet skulle vi kunna försörja stora delar av Kristianstads hushåll eller Volvos fabrik i Olofström, säger Håkan Martinsson, projektledare på Mine Storage.

Utnyttjar gravitationen

Ett pumpkraftverk är en form av vattenkraftverk som lagrar energi i form av ”upp-pumpat” vatten och producerar elenergi när den behövs. En form av ”mekaniskt batteri”.

Lönsamhet får man genom att utnyttja prisskillnader under dygnet och pumpa upp vatten när elpriset är lågt, och släppa ut vatten när elpriset är högt.

Ska inte påverka grundvattnet

Trots att stenbrottet ligger i ett Natura 2000-område räknar företaget med att tillståndsprocessen kommer att bli förhållandevis enkel eftersom man använder befintliga infrastrukturer. Enligt företaget kommer man nu att starta upp de olika ansöknings- och tillståndsprocessorna.

– Eftersom vi pumpar sjövatten upp och ner så kommer vi inte att påverka grundvattennivåerna. Under själva byggtiden möjligtvis en marginell påverkan på djurlivet, säger Maria Säfström, miljö- och utvecklingschef på Mine storage.

– Pumpkraft är en gammal teknik som är ovanligt i det platta Sverige. Nu hoppas vi få igång en anläggning i Skåne, säger Maria Säfström på Mine storage. Här tillsammans med kollegan Håkan Martinsson. Foto: Johan Dernelius

Svenska pumpkraftverk:

I dag är tre pumpkraftverk i drift i Sverige.

*Kymmen: Pumpkapacitet 53 MW. Lagringskapacitet 15 GWh. 85 meters fallhöjd. Det tar två till tre veckor att pumpa det övre magasinet fullt.

*Letten: 38 MW. 190 meters fallhöjd. Det tar ungefär tre månader att pumpa det övre magasinet fullt.

*Eggsjön: 0,4 MW. 18 meters pumphöjd.

Tidigare pumpkraftverk är ombyggda till vanliga kraftstationer:

*Juktan: 210 meters pumphöjd från Storjuktan upp till Blaiksjön. Därefter 270 meters fallhöjd från Blaiksjön ned till Storuman (sjö). Pumpkraftstationen var ovanlig genom att den utnyttjade tre olika vattenmagasin.

*Sillre: Fallhöjd 193 meter.

(Källa: Wikipedia)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.