barn och rektor i Trelleborg om mobilförbud

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker eleverna i Trelleborg om mobilförbud. Foto: Arvid Grange/SVT

Regeringsförslag om mobilförbud på grundskolor möter motstånd i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

En grundskola helt fri från mobiltelefoner? Det vill Tidöpartierna genomföra nationellt. Men på Liljeskolan i Trelleborg har det redan prövats, och de hoppas att det inte kommer tillbaka.

Att göra grundskolan mobilfri skulle kunna vara bra för eleverna. Det tror i varje fall en del, och det är ett förslag som ingår i Tidöavtalet. Nu ska en utredning tillsättas med syftet att se hur det kan genomföras nationellt.

På Liljeskolan i Trelleborg prövades ett totalt mobilförbud redan 2019. Då fick eleverna varken ha telefonen med sig på lektioner eller på raster. Men varken rektorn eller eleverna tycker att det är en bra idé. Det var DN först att rapportera om.

Mobilförbud i skolan

– Vi kunde inte se de avsedda effekterna. Vi kunde se att konflikterna ökade mellan lärare och elever, säger rektor Magnus Wikström som då var rektor för en annan skola i Trelleborg som också hade totalt mobilförbud.

Förbudet revs redan 2022

Totalförbudet som från 2019 gällde alla grundskolor i Trelleborgs kommun upphörde redan 2022 efter att en utredning kom fram till att det inte fungerade.

– Vid förra genomförandet hade vi stora problem. Elever lämnade in gamla mobiler och behöll sin andra, säger Magnus Wikström.

På Liljeskolan finns fortfarande ett totalt mobilförbud för årskullarna till och med sjätte klass. Men i nuläget är det skolans beslut snarare än kommunens.

Schemat och busstiderna i mobilen

Högstadieeleverna på skolan menar att det är viktigt för dem att kunna kolla sitt schema och när bussarna går i telefonen, men de förstår avsikten med ett förbud.

– De vill att vi ska hänga och umgås, istället för att sitta med mobilerna, säger niondeklassaren Mirna Achkar.

Vad använder du mobilen till mest på raster?

– Jag kollar typ Tiktok eller någonting.

Även rektorn Magnus Wikström förstår avsikten. Men enligt honom hade inte skolorna resurser för att se till att förbudet efterföljdes bland de äldre eleverna. Han medger dock att det är möjligt att resultatet hade blivit annorlunda om de hade behållit förbudet en längre tid än tre år.

– Det är inte lång tid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilförbud i skolan

Mer i ämnet