Planeringen i Skåne utgår från den nationella plan som Folkhälsomyndigheten gjort.
– Vi vet att ett vaccin kommer i januari, men i mycket begränsad volym. Den är redan nu mindre än vad vi räknade med för en vecka sedan, sa Per Hagman, biträdande smittskyddsläkare.
– Det gör att vi måste prioritera mer i början än vad vi trodde från början.
Region Skåne hade planerat för en första leverans på 70 000 doser. Nu kommer bara 29 000. Det räcker till 14 500 personer som ska få två doser med tre veckors mellanrum.
Börjar med riskgrupper
Det finns en särskild turordning som säger att de första månaderna kommer riskgrupper som äldre och andra riskgrupper samt vårdpersonal att vaccineras. Längre fram på vårkanten så börjar vaccinationen av den breda allmänheten.
– De allra första som får vaccin blir boende på äldreboenden och äldre som bor i hemmet. Där kommer främst primärvården att sköta vaccineringen, sa Per Hagman som betonade att ingen behöver vara rädd att bli utan vaccinering.
– Det kommer att finnas gott om vaccin under våren. Det är precis i början av året som det måste prioriteras hårt.
Flera olika vaccin
En annan utmaning blir att regionen ska hantera fyra-fem olika vaccin samtidigt. En del ska förvaras i kyl, andra i frys och hållbarheten är olika lång.
– Det första som kommer tror vi blir Pfizers vaccin och det är det som är svårast att hantera, sa Maria Landgren som är läkemedelschef hos regionen.
– Det är det vaccinet vi kommer att använda på de mest utsatta grupperna som vaccineras först.
Region Skåne ska också upphandla vaccinering från andra aktörer som kan börja arbeta när de andra vaccinen som kan förvaras i kyl har levererats.
Blir kallade
De som ingår i riskgrupperna och som prioriteras kommer att bli kallade till vaccination eller uppsökta. Man behöver alltså inte själv boka tid.
– När det gäller den breda allmänheten så återkommer vi med information när det blir dags, sa Per Hagstam.