Förhoppningen är att hitta hudcancerfallen i ett tidigare skede. Till att börja med kommer appen att testas på några utvalda vårdcentraler.
– Om man drar alla appar över en kam så har jag både positiva och negativa åsikter. Jag tror att de i längden kommer att vara ett hjälpmedel, ett extra verktyg i vår verktygslåda. Men vi har fortfarande en del jobb kvar att göra med att göra den här appen så patientsäker som möjligt, säger Åsa Ingvar, biträdande överläkare på hudmottagningen på universitetssjukhuset i Lund.
Ska upptäcka hudcancer i tid
Appen laddas ner på allmänläkarens mobiltelefon som tar översiktsbilder och närbilder. Med hjälp av ett dermatoskop som fästs på telefonen, tas även extrema närbilder på patientens hudförändringar, med speciell förstoring och ljussättning.
Bilderna skickas därefter iväg till en hudläkare för bedömning. Åsa Ingvar hoppas att appen ska kunna hjälpa vården i Skåne att upptäcka fler fall av hudcancer i ett tidigt skede, men menar samtidigt att det finns en problematik med hudcancerappar.
– Det finns alltid den mänskliga faktorn. Där vi tar dåliga bilder eller gör bedömningar på dåliga bilder. Eller gör bedömningar på dålig erfarenhet. Eller använder algoritmer som inte tränats på ett tillräckligt bra material. Så det varierar från fall till fall, från app till app.