Region Skåne satsar hårt på att lansera Skåne som ett matparadis. Och nu ska även sjukhusmaten bli en del av den visionen.
– Sjukhusmaten är det som regionen kan råda över. Därför är det självklart att vi måste jobba med den, säger regionrådet Katarina Erlingsson (C).
– Annars är vi inte trovärdiga i det andra arbetet.
Styr själva
Bättre mat inom sjukvården ska få patienterna att bli piggare och friskare.
Förebild är bland annat Hvidovre sjukhus i Danmark där man satsat hårt på maten och där patienterna nu äter bättre och blir friska snabbare. Och där maten inte kostar mer eftersom svinnet minskat.
På Hvidovre styr patienterna helt och hållet när och vad de vill äta. De beställer från ett menykort och får maten serverad på sitt rum en stund senare. Var och en bestämmer själv om man vill äta en smörgås eller en trerätters middag.
Livsmedelsakademin
– Hvidovre är målbilden, men vi når kanske inte helt fram, säger Katarina Erlingsson.
– Det kan vara svårt att förverkliga deras modell på våra stora sjukhus som är utspridda i många olika byggnader.
Men redan till hösten ska man börja sträva mot målbilden. Och man ska göra det genom att Skånes livsmedelsakademi ska genomföra ett pilotprojekt tillsammans med något av de skånska sjukhusen.
– Hur pilotprojektet ska genomföras ska akademin lägga upp, säger Katarina Erlingsson.
>m>Mer ekologisk mat
Vägen till bättre sjukhusmat går också via närproducerad ekomat, bättre utbildad personal och renoverade sjukhuskök.
Får regionledningen som man vill så ska Skåne vara Nordeuropas ledande matregion senast 2025.