Foto: TT

Regionen söker hundratals sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne söker omkring 300 grundutbildade sjuksköterskor. Förra våren var läget detsamma, liksom året dessförinnan.

– Vi jobbar varje dag med att hitta sjuksköterskor, men det är en enorm uppförsbacke, säger Vivianne Sahlin, enhetschef kompetensförsörjning.

De flesta av de lediga sjukskötersketjänster som är listade på Region Skåne hemsida är tillsvidareanställningar. Flera av dem med sista ansökningsdatum i februari har inte en enda sökande.

Det är en bild som känns igen: förra våren var antalet lediga tjänster, alltså sjuksköterskor som fattas ute i vården, nästan exakt detsamma.

Oförändrad situation

Vivianne Sahlin berättar att situationen inte har förbättrats trots att de arbetar aktivt med flera pågående satsningar för att få fler sjuksköterskor att stanna i Regionen.

Rörligheten bland sjuksköterskorna är stor, det utbildas för få som de lyckas behålla men situationen är ungefär densamma i hela landet. Hon menar att de hela tiden får täppa till hål, både akut och långsiktigt.

– Vi har strategier men det tar tid innan de får effekt och vi kom igång försent, säger Vivianne Sahlin.

Det är brist på alla typer av sjuksköterskor och det får konsekvenser som att regionen tvingas dra ner på vårdplatser och ställa in operationer.

Sjuksköterskor saknas ännu

Ett annat försök har varit att ge sjuksköterskor som jobbar natt, betalt också för vila och återhämtning. Det infördes för alla sjuksköterskor under 2017.

– Den samlade bedömningen är att har det här har gjort det mer attraktivt att jobba natt, säger Jan Lundin, förhandlingschef i Region Skåne

Men trots de olika insatserna saknas lika många sjuksköterskor i den skånska vården.Sjuksköterskeutbildningarna i Kristianstad, Malmö och Lund försöker hjälpa till genom att varje år ta in fler sökande till sina utbildningar, men som SVT Nyheter Skåne tidigare berättat är det många som hoppar av.

– En del år går bara 50 procent färdigt sin utbildning, säger Vivianne Sahlin.

Hur det kommer sig undersöker universiteten just nu.

Åtgärder för att locka sjuksköterskor

* förbättrat arbetsmiljön

* infört kompetensstegar för vidareutbildning för att ge personal möjlighet att komma vidare i sitt yrke

* infört utbildningsanställningar, där sjuksköterskorna jobbar halvtid och pluggar halvtid, utöver ordinarie personal

* infört utbildningsförmåner för de som redan jobbat ett tag men som vill vidareutbilda sig, de får en lön på 19 000 kronor men studerar halvtid

* infört ett så kallat kliniskt basår för alla helt nyutbildade, de erbjuds utbildning, träning och mentorskap av erfarna sköterskor.

* anställt andra yrkeskategorier, sjukvårdsbiträden till exempel, som ska avlasta sjuksköterskorna och servicetjänster, som kan sköta uppgifter som inte handlar om vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.